Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Onko vihdoinkin kesä ilman koronaa?

Kaksi ja puoli vuotta sitten iskenyt korona on yhä täällä, mutta ensi kesä näyttää silti erilaiselta kuin kaksi edellistä.

– Mäntsälässä on ensi kesänä yhtä paljon tapahtumia kuin ennen koronaa. Tapahtumakalenteri täyttyy koko ajan, kulttuurisihteeri Tarja Kuusela iloitsee.

Näyttää siis siltä, että ainakin osittain ollaan palaamassa aikaan ennen koronaa. Mutta ei aivan.

–  Mäntsäläläiset ovat havaintoni mukaan keskimääräistä varovaisempia. Tapahtumissa on vähemmän osallistujia kuin naapurikunnissa. Lisäksi täällä on vähemmän osallistujia kuin oli ennen koronaa, Kuusela sanoo havainnoistaan ensimmäisistä tilaisuuksista ilman koronarajoituksia.

Mäntsäläläiset eivät Kuuselan havainnon mukaan ole siis vielä täysillä vapautuneet koronarajoituksista, vaikka halu ja tarve yhdessäoloon lienee kasvanut eristäytymisen vuosina.

Eri puolilla Suomea tilaisuuksissa kierrellyt Kuusela on havainnut, että ihmiset elävät jo vapaasti.

– Valtakunnallisesti monet tapahtumat ovat näyttäneet jo normaaleilta, vaikka mäntsäläläiset ovat huomattavasti varovaisempia.

Mäntsälässä myös käytetään vielä tunnollisesti maskia, Kuusela on huomannut.

– Itsekin käytän juhlissa ja muissa kokoontumisissa. Ja on hyvä, että täällä ollaan varovaisia. Mutta pitää uskaltaa lähteä liikkeelle. Hallitukselta olisi tullut noottia, jos niin ei voisi tehdä, Kuusela rohkaisee.

Liikkeelle kannattaa lähteä oman mielenterveyden vuoksi.

– Jos korona-aika on laiskistanut, niin nyt on juuri oikea aika ponkaista liikkeelle, hän usuttaa.

Kuusela huomauttaa, että kulttuurin tehtävä on hyvinvoinnin edistäminen.

– Liikunta ja kulttuuri, ruokailun ja nukkumisen lisäksi, ovat ihmisen perustoimintoja, Kuusela sanoo.

Ensimmäinen kesä ilman koronaa on siis osittain totta. Mutta se ei ole paluu aikaan ennen koronaa.

Kuusela tietää tämän. Hän sairasti toukokuussa koronan, eikä ihan helppoa versiota.

– Olimme äitienpäivänä Jyväskylässä sushiravintolassa. Siellä oli ehkä sata ihmistä ja seisovan pöydän tarjoilu. Ei ollut käsidesiä.

– Niinhän me sairastuimme kaikki, onneksi vanhemmat eivät niin pahasti. Minulla oli monen päivän ajan todella huono ja väsynyt olo. Ei ollut mikään pikku tauti, Kuusela kertoo.

Kuusela suosittelee lämpimästi menemään Mäntsälän tapahtumiin.

– Niitä on kesäterasseilla ja puistoissa. On maalaismarkkinoita, Kiiskifestiä, lavatansseja, hän luettelee.

Yrittäjien puheenjohtajana alkuvuoden ollut kauppias Suvi Pirkola kertoo, että Mäntsälän yrittäjät lähtevät kesään luottavaisin mielin.

– Se on yleinen näkemys. Yrittäjille on ollut niin kova kolaus, kun pari kesää on mennyt reisille. Enkä minäkään usko, että viime hetken perumisia tulee, Pirkola sanoo.

Pirkolan omassa yrityksessä K-Market Kaunismäessäkin oli kesäksi suunniteltu kaikenlaista. Ne eivät toteudu ainakaan Suvi Pirkolan johdolla, sillä hän lopettaa kaupan pidon 30. kesäkuuta. Kauppias ja kokoomuksen kunnanvaltuutettu lähtee pohjoiseen, missä hänen miehensä Mikko Pirkola on jo aloittanut Nesteen Inarin liikennemyymälän yrittäjänä.

Suvi Pirkola on jo eronnut kunnanhallituksen jäsenen paikastaan. Myös yrittäjien puheenjohtaja vaihtuu muuton vuoksi.