Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusi lokayrittäjä aloitti Mäntsälässä – firman nimi jää varmasti mieleen

Viime syksynä sälinkääläinen pitkän linjan yrittäjä, Jarmo Pellinen, halusi uusia haasteita vanhan työn rinnalle.

Mies osti traktorin ja imupainevaunun ja ryhtyi lokakaivoalalle. Yrityksensä huumorimies nimesi Iloiseksi kakaksi.

Alku lokayrittäjänä oli täynnä haasteita.

– Viime vuoden syyskuussa hankin innoissani traktorin ja hain imuvaunun Savosta. Kaiken piti olla kunnossa, mutta eihän niin tietenkään ollut, naurahtaa Pellinen.

– Muutama kuukausi meni imuvaunun letkujen ja putkien kanssa säätäessä ja tammikuussa pääsin sitten vihdoin ensimmäiselle tyhjennykselle.

Yrittämisen iloa ei kauan kestänyt, kun Pellinen joutui työtapaturman takia leikkauspöydälle ja pitkälle sairaslomalle. Nyt mies on saanut lokayrityksensä käyntiin ja sininen imuvaunu alkaa olla tuttu näky Sälinkäällä.

Iloinen kakka tyhjentää ja puhdistaa omakotitalojen sekä erilaisten kiinteistöjen likakaivoja ja pienpuhdistamoita joko kertatilauksena tai huoltosopimuksella.

Lokakaivon tyhjennys tapahtuu imuvaunulla ja työhön kuluu yleensä puolisen tuntia.

Pellinen muistuttaa, että lokakaivon tyhjennys on tärkeä osa viemärijärjestelmän kunnossapitoa ja että laki edellyttää jätevesien käsittelyn tai varastoinnin olevan sellaisella tasolla, ettei se vaaranna lähiympäristön kaivoja, vesistöjä tai pohjavesiä.

Haja-asutusalueella omakotitaloissa ja mökeillä on yleensä kahdenlaisia lokakaivojärjestelmiä.

Umpikaivoon johdetaan vesivessallisten kiinteistöjen käymälävedet sekä usein myös pesuvedet eli ”harmaat vedet”.

Saostus- eli sakokaivo on taas jätevesien mekaaninen esikäsittelymenetelmä. Nykyään sakokaivojärjestelmä kelpaa vain pesuvesien käsittelyyn, mutta aikaisemmin niihin johdettiin myös käymälävesiä.

Vanhoja järjestelmiä on yhä käytössä kiinteistöissä, jotka eivät sijaitse veden äärellä tai pohjavesialueella.

Umpikaivon tavanomainen tyhjennysväli on 2–4 kuukautta riippuen kohteen vedenkulutuksesta.

Tyhjennysväli voi olla pidempikin, jos umpikaivoon johdetaan vain käymälävedet. Sakokaivot pitäisi tyhjentää vähintään kerran vuodessa.