Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Häävieraiden naurattajasta lavakoomikoksi – Sakari Korhonen luotsaa Kulttuurimeijerin stand up klubia

Mäntsälästä lähtöisin oleva Sakari Korhonen alkoi järjestää omia stand up klubeja, koska baarikeikat eivät oikeastaan sopineet kunnolla esiintymispaikoiksi.

Hänen oma tiensä lavakoomikoksi meni taas päinvastoin; kaikista suurimman yleisön edestä pienemmille lavoille.

Yleensä stand up koomikoiden ura kulkee siihen suuntaan, että ensin kehitellään omia vitsejä, esiinnytään pienillä klubeilla ja askel askeleelta edetään kohti suurimpia areenoita, joista suurin on elokuvat ja televisio.

Korhosella tuo navigointi meni hieman mutkitellen.

– Olin bestmanina häissä, ja silloin panostin paljon siihen puheeseen. Se meni hyvin, vaikka jännitin sitä ihan älyttömästi ja treenasin itsekseni autotallissa sitä.

Puhe meni niin hyvin, että Korhonen päätyi pitämään hauskan puheen toisissakin häissä ja siitä innostuneena hän hakeutui mukaan Nelosella silloin esitettyyn Suomen hauskin tavis -ohjelmaan.

Hyppy pienistä juhlista kansalliseen televisioon ei kuitenkaan ollut sitä mitä aloitteleva koomikko oli kuvitellut.

– Se oli kokemuksena ihan kiva, mutta odotukset sitä kohtaan oli erilaiset kuin se

käytännössä oli. Jälkikäteen sitä on hirveää katsoa, koska eihän minulla ollut stand upista vielä mitään kokemusta

– Esimerkiksi omat ronskit ja tuhmat jutut piti silloin jättää pois, eikä se ihan suoranaista stand uppia ollut, kun ihmiset yritti olla nauramatta, kun stand up keikalla halutaan nauraa ja pitää hauskaa.

– Mutta kuvauspäivänä ajattelin, että jos minä tästä selviän, niin sitten teen joskus stand-up keikan.

Siitä lähtien ala on vienyt mukanaan ja keikkoja on riittänyt. Korhosen laskelmien mukaan toista sataa, johon kuuluu mukaan niin klubikeikat, yritysten juhlat kuin baarikeikatkin.

Onko sinulla ollut omia mentoreita tai idoleita stand upin parissa?

– Ei oikeastaan, mutta kyllä minä katsoin itseäni aina peilistä, että matkinko liikaa muita, mutta en onneksi ja oma tyyli alkoi löytymään aika nopeasti.

Omaa tyyliään Korhonen kuvailee pitkän hiljaisen tauon jälkeen energiseksi, mutta lisää vielä, että hän tykkää improta ja ottaa yleisöä mukaan esitykseen.

Etenkin firmakeikoilla se toimii hyvin.

– Nyt kun on päässyt tekemään yksityiskeikkoja, niin kyllä minä tykkään tosi paljon kysellä kaikkea tietoa vieraista, niin mitä enemmän on tietoa, niin keksii paremmin vitsin aiheita ja muutenkin on sitten materiaalia mistä juttuja ammentaa.

– Parhaimmillaan se menee niin, että sinä olet sen esityksen ajan kuin yksi firman työntekijöistä tai kuulut muuten vain siihen kyseiseen porukkaan ja sinulle myös kerrotaan asioita helpommin kuin täysin ulkopuolisille. Työntekijät myös tykkäävät, kun heidän pomoaan hieman roustataan tai siitä hieman vitsaillaan.

– Itse he eivät tällaista välttämättä pysty tekemään.

Klubikeikoilla dynamiikka on sitten aivan toisenlainen, mutta yllättävistäkin tilanteista on selvitty.

– Klubilla voit valmistautua minkä pystyt, mutta et voi tietää yhtään millaisia ihmisiä

yleisössä on tai onko se millä fiiliksellä. Muistan kun minulla oli joskus suunniteltuna melko ”tuhmat” jutut ja katsoin, että yleisössä on pääasiassa sellaisia noin 50–70-vuotiaita naisia ja olin vähän kauhuissani, mutta siinä kävikin niin, että ne tykkäsivät musta.

Aivan kaikkeen Korhonen ei lähde mukaan, edes rahankaan perässä.

– Jos pyydetään isoon tapahtuman jotain 40 minuutin settejä, niin olen aina silloin sanonut, että mitä jos suosittelen jotain toista kaveria, jonka tiedän tekevän enemmän näitä?

– En mene niin rahan perässä, että kyllä minä tämän hanskaan, ja sitten kaikilla on paha mieli, kun kaverin rahkeet eivät ihan riittänetkään. On myös hyvä tiedostaa, millaisiin keikkoihin itse pystyy.

Myöskään baarikeikat eivät ole enää pahemmin mieleen.

– Ihmiset on siellä humalassa, eikä kaikki välttämättä keskity siihen ja vaikka 20 ihmistä haluaisi keskittyä, niin taustalla on pelikoneita ja baarin kantikset ei ota hyvällä, jos heidän pitäisi olla hiljempaa, että on se kumma, kun baarissa ei saa jutella kaverin kanssa, että ei ne oikein sovellut tähän.

Siitä Korhonen saikin idean omien klubien järjestämiseen. Yhdessä koomikko tuottaja Teuriksen kanssa kartoitettiin sitten paikkoja ja Mäntsälään valmistui samoihin aikoihin Kulttuurimeijerin uusitut tilat.

Tilana paikka on stand upille enemmän kuin loistava. Mukaan Kulttuurimeijerin klubeille Korhonen ja Teuris on saanut houkuteltua kotimaisia stand upin huippunimiä

Edellisellä kerralla yleisöä nauratti mustalla huumorillaan Robert Pettersson.

– Se on hauskaa, kun ihmiset on olleet niin ällistyneitä, kun oli niin hienoa ja joku jopa sanoi, että ”en ole kehdannut ketään kaveria aiemmin pyytää Mäntsälään, kun ei täällä tapahdu mitään”.

Korhonen kannustaakin ihmisiä tulemaan paikan päälle katsomaan, millainen tunnelma keikoille on. Esimerkiksi Nelosella esitetty Stand Up -ohjelma ei tavoita yleisöään ruudun välityksellä yhtä tehokkaasti.

– Stand-upissa on vähän sama kuin ruoassa ja seksissä, että livenä se on aika paljon parempi, Korhonen veistelee.

Seuraava Kulttuurimeijerin Stand Up -klubi järjestetään 21.5.