Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Osuuskunta-asumisessa on puolensa – mäntsäläläinen Sirpa hyvästeleli Sälinkään ja muutti tilavaan kaksioon Järvenpäähän

Asunto-osuuskunta Silkin asukkaat toivovat asumisen yhteisöllisyyden näkyvän

Sirpa Komonen Mäntsälän Sälinkäältä pakkaa tavaransa 20 vuoden omakotitalossa asumisen jälkeen ja muuttaa uuteen kotiin Järvenpään Harjutielle. Komosen asunto on yksi Asunto-osuuskunta Silkin juuri valmistuneista asunnoista, josta hän maksaa 770 euroa vuokraa. Mukana vuokrassa ovat vesi ja parkkipaikkamaksu.

– En halunnut asuntoa Mäntsälän keskustasta, vaan nimenomaan Järvenpäästä, pari vuotta sitten eläkkeelle jäänyt Komonen kertoo.

Kaikki asunnot saatiin myydyksi hyvissä ajoin ennen talon valmistumista. Suosiosta kertoo se, että asuntoja jopa jonotettiin. Komonen korosti valinnassaan asumisen edullista hintaa, sijaintia lähellä keskustaa ja mahdollisuutta asua turvallisesti talossa pitkään.

– Asukkaiden vaikutusmahdollisuudet asumiseensa on koettu tärkeäksi kertoo Mestariasuntojen asiakkuusjohtaja Nina Silvonen.

Silkin keskivuokrataso on 13,50 euroa neliömetriltä, mikä tarkoittaa, että yksiöissä vuokra on noin 600 euroa, kaksioissa 750 ja kolmioissa 900 euroa.

Vuokraan kuuluu myös ns. Silkki-studion käyttö. Studio on 35 neliön tila, jota voidaan käyttää asukkaiden tarpeiden mukaan, vaikka vierashuoneena. Talossa on 37 asuntoa 33,5 neliöisestä yksiöstä 72 neliöiseen kolmioon. Pääpaino on isommissa asunnoissa.

– Vain kuusi asukkaista valitsi asuntoonsa saunan, kertoo Sivonen. Saunattomat voivat varata saunavuoron alakerran saunasta, jossa se maksaa 15 euroa kuukaudelta.

Alakerrassa on pyykkitila, jossa pyykkiä voi pestä maksutta. Komonen aikoo hyödyntää isoja koneita ainakin täkkien ja tyynyjen pesussa.

Silkin jäseneksi pääsee maksamalla 1 000 euron osuusmaksun, joka jää osuuskunnalle, jos asukas muuttaa pois. Sen lisäksi asukas maksaa 3 500 euron huoneisto-osuuden ja 1 500 euron vakuusmaksun, jotka asukas saa takaisin muuttaessaan pois.

Mestariasunnot on Silkin perustajajäsen, joka huolehtii talon ylläpidosta osuuskunnan linjausten mukaisesti. Mestariasunnoilla on myös edustus hallituksessa. Kuudesta jäsenestä loput viisi on asukkaita.

Myös Komonen on hallituksen jäsen, joka pääsee toukokuussa vaikuttamaan omaan asumiseensa.