Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Korvien väli kestää niin kauan kuin saa treenata" – voimannoston mäntsäläläinen veteraani Olavi Rintanen valittiin Hall of Famen jäseneksi

Mäntsäläläinen Olavi Rintanen on saanut kolmantena suomalaisena voimanostajana Finland Powerlifting Organizationin (FPO) Hall of Fame -kunniajäsenyyden.

Kunnianosoitus myönnettiin hänelle SM-kisojen yhteydessä Vantaalla.

– Korvien väli kestää niin kauan kuin saa treenata, miettii Rintanen.

Ohjelmaan kuuluu harjoitteita joka päivä. Sen tulee olla kokonaisvaltaista: kroppa jaotellaan eri osiin niin, että harjoitus kohdistuu jokaiseen kehon osaan.

 –Onhan tätä jo 50 vuotta tullut treenatuksi. Tässä lajissa pitää olla älyttömän pitkäjännitteinen. Kersasta lähtien olen nostanut kaikkea, mitä on sattunut eteen, kärrynpyöristä lähtien. Pohjalaisenahan pitää olla ainakin vähän hullu.

Rintasen saldo on huikea. Maailmanmestaruuksia on kahdeksan. Viimeisimmät MM-mitalit Rintanen haki Las Vegasista. Tuolloin tuntui siltä, että sen tasoisiin kisoihin osallistuminen saa riittää.

Voimanostaja kuitenkin innostui uudelleen ja tavoitteena on osallistua ainakin ensi kesän maailmanmestaruuskisoihin.

– Olavi Rintasella on mittava ura, joka alkoi 70-luvulla painonnoston parissa. Hän on rikkonut maastavedossa 300 kilon rajan kilpailusuorituksena noin 35 vuotta putkeen. Hänellä on maailman ja Euroopan mestaruuksia sekä ennätyksiä niin paljon, että tuskin enää itsekään pystyy niitä kaikkia muistamaan, sanoo FPO:n hallituksen jäsen Toni Haaparanta, joka on ansainnut vastaavan Hall of Fame -kunnianosoituksen vuonna 2016.

Pitkäjänteistä kilpailu-uraa voi hyvin havainnollistaa viimeisimpien vuosien saavutuksilla.

Vuonna 2020 Rintaselle kirjattiin 65–69-vuotiaiden kyykyn maailmanennätys (252,5 kg polvisiteillä), maastavedon maailman 3. suurin tulos (300 kg) sekä yhteistuloksen maailman 2. suurin tulos (667,5 kg) painoluokassa 125 kg.

Lisäksi Rintasella on nimissään 60–64-vuotiaiden maastavedon maailmanennätys (312,5 kg) painoluokassa 125 kg vuodelta 2019.

Helpolla Rintanen ei ole mestaruuksia napannut. Kuten monelle muullekin voimailulajien harrastajalle, Rintasellekin on tehty monta leikkausta: olkapäät, lonkat ja selkä on leikattu. Kivut ovat häipyneet.

Valtavalla kokemuksellaan Rintanen on aktiivisesti ohjeistanut ja valmentanut useita yleisesti voimailusta kiinnostuneita aina lajeissa kilpaileviin harjoittelijoihin asti.

Myös kilpavoimailijat Petri Lindholm ja Antti Hyvärinen ovat vuosien ajan saaneet nauttia Rintasen opeista. Harjoittelupaikkana on toiminut ensisijaisesti Mäntsälän monitoimitalon punttisali, jossa on mahdollisuus harjoitella sekä voima- että painonnostoa.

FPO-liiton raakavoimanoston Suomen mestaruuskilpailussa Lindholm saavutti M50-54 125 kg -sarjan kultaa yhteistuloksella 805 kg.

Yhteistulos koostuu kolmesta voimanostoliikkeestä, joissa Lindholmin tulokset olivat: kyykky polvisiteillä 325, penkkipunnerrus 190 ja maastaveto 290 kiloa.

Lindholmin kilpailutulos oikeutti samalla miesten 125 kg painoluokan kaikki ikäryhmät sisältävän yleisen sarjan SM-hopeasijaan.

Samana viikonloppuna käytiin painonnoston Masters Suomen mestaruuskilpailut Jyväskylässä, joissa Anna-Leena Weckman saavutti N40 59 kg -sarjan kultaa yhteistuloksella 131 kg.

Yhteistulos koostuu kahdesta painonnostoliikkeestä, joissa Weckmanin tulokset olivat: tempaus 55 ja työntö 76 kiloa.

Antti Hyvärinen puolestaan saavutti M35 96 kg -sarjan hopeaa yhteistuloksella 221 kg.