Uimahalli ehkä valmis vuonna 2030

Vesiliukumäki, porealtaita, hyppytorni. Ja tietenkin mahdollisuus myös uimiseen.

Mikäli tämän hetken suunnitelmat toteutuvat, Mäntsälässä avataan uimahalli kesällä 2030. Entisestään viivästyneen aikataulun vuoksi halli ei kerkeä valmiiksi tämän vuosikymmenen aikana.

Hallia alettaisiin rakentaa jäähallin päätyyn maaliskuussa 2028 eli lähes kuuden vuoden kuluttua. Rakennus olisi valmis maaliskuussa 2030. Sen jälkeen olisivat vielä käytönopastukset, varustelu ja käyttöönotto ennen asiakkaiden tuloa.

Paikka olisi jäähallin ja Mäntsälänjoen välissä, lähellä jalkapallon tekonurmikenttää.

Tekninen ja elinvoimalautakunta käsitteli vesiliikuntakeskuksen hankesuunnitelmaa viime tiistaina. Hankesuunnitelma menee vielä kunnanhallituksen ja valtuuston hyväksyttäväksi.

Hankesuunnitelman mukaan halliin, viralliselta nimeltään vesiliikuntakeskukseen, tulee viisi allasta. Isoin on kuusiratainen 25 metrin pituinen kuntouintiallas. Leveydeltään allas olisi 15,4 metriä.

Ison altaan kyljessä on hyppytornialue. Se on altaan pitkällä sivulla oleva uloke, eli uimahyppääjät eivät hyppele kuntouintiradoille, vaan omalle vesipinnalle.

Uimahyppypaikkaan tulee kolmen metrin torni ja yhden metrin korkeudella oleva ponnahduslauta. Hyppyaltaan koko on 80 neliömetriä ja syvyys neljä metriä. Hyppypaikan mitoituksessa on mallina Kangasalan Kuohu-uimahalli.

Kuntouintialtaan syvyys on 1,35 metristä kahteen metriin. Pohja olisi kalteva. Altaan koko on 415 neliömetriä. Sen rauhallisempaan päähän tulevat lähtötelineet muun muassa uimakilpailuja varten.

Kisoja varten altaaseen tulee myös varaus ajanottolaitteistolle. Laitteistoa ei kuitenkaan olla hankkimassa tässä vaiheessa.

Toiseksi isoin on 90 neliömetrin monitoimiallas. Se voisi olla esimerkiksi 9,5 x 9,5 metriä. Altaan syvyys olisi 130 senttiä. Monitoimialtaaseen tulisi myös porealtaita ja niskasuihkuja.

Monitoimialtaan vieressä on vesiliukumäki. Se ei ole ihan pienille, sillä korkeudeksi on kaavailtu viisi metriä ja pituudeksi 40-45 metriä. Mäestä lasketaan monitoimialtaan vieressä olevaan 7,5 neliön kokoiseen jarrutusaltaaseen.

Allashuone on avara. Hyppytornin ja sen viereisen vesiliukumäen kohdalla tilan vapaa korkeus olisi 7,5 metriä.

Halliin tulee myös opetusallas. Sen syvyys vaihtelee 20 sentistä 90 senttiin. Koko olisi 75 neliömetriä, esimerkiksi 8x9,4 metriä.

Aivan pienille on luvassa 20 neliömetrin kokoinen kahluuallas. Siinä veden syvyys vaihtelee nollasta 30 senttiin. Opetus- ja kahluualtaiden pohjat ovat tasaisesti syveneviä.

Lisäksi on 60 neliömetrin terapia-allas, jossa on allashissi ja kaiteet ympärillä.

Vesipintaa altaissa olisi yhteensä 740 neliömetriä.

Saunoja tulisi sekä miesten että naisten puolelle kaksi, toiset kooltaan vähän yli 15 neliömetriä ja toiset vähän yli 10 neliömetriä.

Sisäänmeno halliin olisi Veteraanitien puoleiselta seinältä. Aulatilaan on suunniteltu 60 neliömetrin kokoinen kahvio. Kahvio saisi myös ison katetun terassin joelle päin.

Jäähallin pihan parkkitilasta katoaa 16 autopaikkaa uimahallirakentamisen tieltä, mutta hallille tulisi 66 auton pysäköintitila jäähallin vanhan osan ja monitoimitalon väliin. Tälle parkkipaikalle ajettaisiin kirjaston ja monitoimitalon nykyisen parkkipaikan kautta erikseen rakennettavaa väylää pitkin. Parkkipaikan tieltä jouduttaisiin purkamaan asuintalo sekä siirtämään muuntamo toiseen paikkaan.

Rakentamisen hintaa on arvioitu uudelleen kustannustason kohoamisen vuoksi. Joulukuussa 2021 tehdyn arvion mukaan rakentaminen maksaisi 19,2 miljoonaa euroa. Tekninen lautakunta patisti kiinnittämään huomiota kustannuksiin hankkeen valmistelussa. Vuotuiset ylläpitokustannukset olisivat 1,1 miljoonaa euroa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut