Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koko koulu juoksee – Mäntsälän lukio osallistuu koko koulun voimin Uusi Lahti -juoksuun

Lenkkikengät ovat sidottu tiukasti kiinni ja selässä lukee “Mäntsälän lukio”. Yli sata punapaitaista nuorta opiskelijaa ja opettajaa on nimittäin valmiina juoksemaan Vesijärven keväisissä maisemissa.

Mäntsälän lukio osallistuu koko koulun voimin Uusi Lahti -juoksuun lauantaina 7.5. Tapahtuma järjestetään Vesijärven rannalla Lahden sataman kupeessa.

Tempauksen takana ovat lukion opettajat Tarja Alanko ja Teppo Smolander. Tempauksen tavoitteena on sekä opiskelijoiden hyvinvoinnin tukeminen että yhteishengen parantaminen.

Opiskelijoiden hyvinvoinnin tukeminen on osa lukion opetussuunnitelmaa, ja tapahtumilla onkin suuri merkitys opiskelijoiden viihtyvyyteen koulussa.

Liikunnallisen tempauksen lisäksi lukiossa on järjestetty aktiivisen opiskelijakunnan hallituksen toimesta muun muassa teemaviikko.

Maaliskuun alussa lukiolla vieraili tapahtuman järjestäjäseurasta Lahden Ahkerasta Janne Harjula sekä Ville Hautala.

Harjula ja Hautala kertoivat tapahtumasta ja antoivat lukiolaisille vinkkejä harjoitteluun.

Matkoja löytyy kaikille; viidestä kilometristä puolimaratoniin saakka. Opiskelijoiden on odotettu jakautuvan melko tasaisesti eri matkoille.

Tempaus ei kuitenkaan ole täysin uusi asia lukiossa – koulu osallistui Tuusulanjärven maraton -juoksutapahtumaan keväällä 2016.

Tempauksella oli vahva myönteinen vaikutus koulun yhteishenkeen, jonka takia se haluttiin toteuttaa uudestaan kuuden vuoden jälkeen.

Pandemian takia yhteistilaisuuksia ei ole voitu järjestää, minkä takia tällaisille tempauksille on kouluissa tarvetta.

Koulun osallistuminen juoksutapahtumaan julkistettiin viime syksynä.

Opiskelijoita on kannustettu harjoittelemaan tapahtumaa varten, ja tempaus onkin tuonut monelle opiskelijalle motivaatiota liikkumaan itselle mielekkäällä tavalla.

Mäntsälän lukion opiskelija Aapo Seppälä kertoo olleensa todella innostunut kuullessaan ensimmäisen kerran tempauksesta. Hänen tavoitteenaan on puolimaratonin juokseminen alle kahteen tuntiin.

Seppälä kertoo juoksevansa 5-10 kilometrin lenkkejä kaksi kertaa viikossa. Taustaa hänellä on salibandyssä, ja juokseminen on aina kuulunut harrastuksen oheisharjoitteluun.

Vaikka monella opiskelijalla on juoksun suhteen tavoitteet korkealla, Alanko ja Smolander haluavat painottaa, ettei tapahtumaan tarvitse osallistua kilpailumielessä; yhtä tärkeää on yhteisöllinen kokemus.

Positiivisten kokemusten toivotaan johtavan pysyviin elämäntapamuutoksiin; liikunnasta tulisi osa jokaisen opiskelijan arkea.

Vähäiselläkin liikunnalla on tutkitusti positiivinen vaikutus kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja se todistetusti edistää oppimista