Ohkolan nuoret hauskuuttavat hölmöläisinä – lapsiteatteri herää henkiin Mäntsälässä

Kymmenen lasta juoksentelee pitkin näyttämöä päämäärättömän näköisesti. Kun katsoo pidempään, havaitsee, että juuri niin Hölmölässä pitääkin olla.

Ohkolan nuorisoseuran lapsiteatteri on herännyt henkiin. Toukokuussa saamme ihailla Hölmöläiset-näytelmää. Hölmöläisten hauskalta se näyttääkin.

Hölmöläisten mukana lapsiteatteri palaa Mäntsälään. Näytelmää aloitettiin harjoitella jo pari vuotta aiemmin, mutta sitten iski korona.

Nyt on päästy vauhtiin, ja kymmenen innokasta lasta paneutuu parhaansa mukaan rooleihinsa.

Samanlaista eläytymistä ja lapsenomaista paneutumista voisi nähdä aikuistenkin esityksissä. Näyttelijöitten ikähaitari on yhdeksästä neljääntoista vuoteen.

Katsojat tempaistaan heti aluksi mukaan! Kun muutto uuteen kotiin Riihisaareen on tapahtumassa, näyttelijät käyvät kättelemässä osaa yleisöstä, jotka näin toivotetaan Hölmölän naapureiksi.

Ohkolalaiset vievät katsojan useimmille tuttuihin hölmöläistarinoihin: miten Hölmölässä ratkaistaan, kun suola loppuu tai naulatkin ovat vähissä.

Venekin taitaa olla liian pieni, mutta ei lähdetä rakentamaan uutta, vaan uskotaan, että kyllä se oikealla tavalla ruokkimalla kasvaa.

Ehkä ikimuistettavin on Hölmölän uuden kodin rakentaminen. Se alkaa jo vähän kauempaa, kun näyttelijät tarpovat näyttämölle nyssyköineen päivineen.

Iso kuusikin on kasvanut ihan väärään paikkaan. Ei se kirvestä näe, vaan hölmöläisen tavan kaataa puu.

Sattuuhan sitä, ikkuna unohtuu rakennuksesta. Säkeillä valoa kannetaan sisään. Pysyykö se siellä vai innostutaanko tekemään liikaakin ikkunoita? Katsoja saa elää jännityksen hetkiä.

”On se kumma, kun tuo valo ei meinaa pysyä säkissä.”

– Ehkä meissä kaikissa on pieni hölmöläinen, sanoo näytelmän ohjaaja Kirsi Jokela koko perheen näytelmästä.

– Emme aina harkitse, miten asioita ratkaisemme.

Jokela pohtii, missä se Hölmölä on. Tuija Töyräksen käsikirjoituksessa se on Riihisaaressa, mutta samantyyppisiä Hölmölöitä on kansantaruissa ympäri Eurooppaa, ehkä laajemminkin.

Näyttelijöitten kokeneemmasta päästä on Oltermanni, Aapo Johansson, kasiluokkalainen.

– Uskon, että osaan näytellä aika hyvin. On tehty näytelmiä vuosien varrella siellä sun täällä. Minulla on iso rooli Hölmöläisissä ja siksi muistamista on paljon. Omassa roolissa uskon pysyväni aika hyvin, sanoo Aapo, jonka asua koristaa turkis, suoraan kivikaudelta.

Vauhtia näytelmästä ei puutu. Siirtyminen tarinasta toiseen sujuu jouhevasti ja katsojalle välittyy oikea Hölmölän tunnelma.

Nuorisoseuran talon salissa kuullaan kolmena toukokuun iltana varmasti naurunpyrskähdyksiä, ehkäpä pohdintaa siitä, olenko oman elämäni hölmöläinen.

Kylmäksi lasten suoritukset eivät jätä.

Hölmöläiset esiin

Käsikirjoitus Tuija Töyräs, ohjaus Kirsi Jokela

Rooleissa: Oltermanni Aapo Johansson, Konsti-Kaisa Veera Salin, Ahkera-Vertti Antti Johansson, Tikku-Manta Viivi Åman, Pässi-Pietu Jerry Rantanen, Massi-Martta Fiona Peltola, Tahvanainen Sissi Kalliolinna, Akka Ensimmäinen Luna Halonen, Akka Toinen Alisa Marjakangas, Akka Kolmas Emilia Leppälä

Näytökset Ohkolan Nuorisoseuralla ma 16.5., ti 17.5. ja to 19.5. klo 18.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut