Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Laaja lakko alkanee huomenna – Näin se vaikuttaa kunta-alan toimintoihin 10:ssä eri kaupungissa

Kunta-alan näillä näkymin 3. toukokuuta alkava lakko Helsingissä, Vantaalla, Espoossa ja Kauniaisissa sekä Turussa, Tampereella, Jyväskylässä, Kuopiossa, Oulussa ja Rovaniemellä vaikuttaa laajasti kaupunkien palveluihin.

Perusopetus keskeytettäisiin lakon ajaksi 3.–9. toukokuuta.

Toisella asteella lukioissa ja ammatillisessa koulutuksessa opetus tapahtuisi mahdollisen lakon aikana pääsääntöisesti etäopetuksena ja itsenäisenä opiskeluna.

Lakko vaikuttaisi merkittävästi varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen järjestämiseen. Henkilöstövajauksen vuoksi lakkopäivinä vain osa päiväkodeista olisi auki.

Lakkopäivinä töihin saapuvan henkilöstön määrä vaikuttaa siihen, kuinka paljon avoimiin päiväkoteihin voitaisiin ottaa lapsia. On mahdollista, etteivät avoimena olevat päiväkodit voi ottaa henkilöstömitoituksen johdosta kaikkia lapsia hoitoon.

Arvio on, ettei päivähoitoa voitaisi turvata normaaliin tapaan.

Jos lakko alkaa, ovat useat museot, kulttuurikeskukset, sisäliikuntapaikat ja nuorisotilat ovat suljettuina 3.–9. toukokuuta. Jokaisen kaupungin tilanne kannattaa kuitenkin käydä tarkistamassa kaupungin verkkosivulta.

Mahdollinen lakko vaikuttaa myös sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämiseen, mutta vaikutus vaihtelee lakon piiriin kuuluvien kaupunkien välillä.

Lakolla voi olla vaikutuksia myös joukkoliikenteeseen. Esimerkiksi Tampere kertoo, että lakon toteutuessa bussivuoroista jää ajamatta noin kolmannes.

Helsinki taas tiedottaa, että lakko vaikuttaa mahdollisesti HSL:n palvelupisteiden asiakaspalveluun, mutta liikenteeseen liittyviä vaikutuksia ei ole toistaiseksi tiedossa.