Finnair on perunut henkilöstönsä lomautukset.
Suomalaisten lomamatkat Aasiaan kulkevat todennäköisesti vielä pitkään kiertoreittiä. Näin näkee ainakin Finnair.
– Emme jää odottamaan Venäjän ilmatilan avaamista vaan varustaudumme pitkittyneeseen Venäjän ilmatilan sulkuun ja sopeutamme verkostoamme tilanteeseen vastaavasti, sanoi toimitusjohtaja Topi Manner keskiviikkoisessa osavuosikatsauksen tiedotustilaisuudessa.
Verkoston sopeuttaminen tarkoittaa, että Finnairin koneen nokka osoittaa entistä harvemmin itään ja entistä useammin länteen, kuten Yhdysvaltoihin. Toisaalta Finnair on avaamassa myös uuden yhteyden Intian Mumbaihin.
Matkustajille tilanne tarkoittaa paitsi vähemmän vaihtoehtoja, myös selvästi aiempaa pitempää matkustusaikaa. Viestintäjohtaja Päivyt Tallqvist kertoo, että matka-aika on pidentynyt Aasian-lennoilla 10–40 prosenttia.
– Kun Venäjän ilmatila oli auki, pisin reittimme Tokioon kesti noin 9,5 tuntia. Nyt kesto on noin 13,5 tuntia.
Samaa tahtia matkan pitenemisen kanssa on kasvanut polttoaineen kulutus. Aasian-matka polttaa lentopetrolia nyt 10–40 prosenttia aiempaa enemmän. Tokion-reitillä nousu on Tallqvistin mukaan 40 prosenttia.
Kun samaan aikaan polttoaineet maksavat huomattavasti aiempaa enemmän, myös matkalippujen hinnat voivat nousta. Sitä, miten paljon ne nousevat, ei Tallqvistin mukaan voi arvioida, koska hinnat määräytyvät kysynnän ja tarjonnan mukaan.
Finnair pyrkii kuitenkin minimoimaan reittimuutoksen vaikutuksia sekä matka-aikaan että polttoaineen kulutukseen. Tallqvist kertoo, että Venäjän ilmatila kierretään päivästä riippuen joko pohjoisen tai etelän kautta.
– Sen, kumpi reitti valitaan, ratkaisevat tuulet.
Venäjän ilmatilan sulkeminen sai Finnairin tekemään säästöohjelman, jonka ensimmäisellä osalla haetaan 60 miljoonan euron pysyviä säästöjä, kertoi Topi Manner. Summa tulee korona-ajan 200-miljoonaisen säästöohjelman päälle.
Säästöjä on löytynyt sen verran, että ilmatilan sulkemisen jälkeen neuvotellut henkilöstön lomautukset perutaan. Suomessa ei lomauteta ketään, Manner kertoi.
Finnair muun muassa neuvottelee uudelleen koneidensa vuokrasopimuksia ja jakelusopimuksiaan. Kolmasosa ohjelmasta on koneiden ulosvuokrausta.
– Olemme löytäneet lentokoneillemme kannattavia ulosvuokraussopimuksia British Airwaysin ja Lufthansan kanssa.
Sopimukset työllistävät kesällä 600 finnairlaista.
Finnair lentää kesällä noin 70 prosentin kapasiteetilla verrattuna aikaa ennen koronaa ja niin sanotut wet leaset nostavat käyttöasteen lähemmäs 80:tä prosenttia. Wet lease tarkoittaa koneiden vuokrausta henkilökunnan kera.
Koronarajoitukset ovat höllentymässä nopeasti Etelä-Aasiassa ja esimerkiksi Intiassa on Topi Mannerin mukaan nyt vahvaa kysyntää. Finnair onkin aloittamassa kesällä Mumbain-lennot.
– Intiasta kun lennetään Pohjois-Amerikkaan, järkevä reitti on lentää Helsingin kautta. Sitä kautta Intia syöttömarkkinana tukee myös Pohjois-Amerikan-liikennettämme.
– Jossain vaiheessa kysyttiin, haluavatko ihmiset enää matkustaa. Kun katsoo globaalin lentoliikenteen palautumista, vastaus on, että haluavat, Manner sanoi.
Hänen mukaansa etenkin lomalaiset lentävät taas, mutta liikematkustaminen on palautunut.