Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rihmankiertämästä Keskuskadulle – Kirjokaarella 40- vuotisjuhlat

Kirjokaaren tarina alkoi keväällä 1982, kun Vihdin Selkistä tuotiin linja-autolla käytettyjä vaatteita myytäväksi Mäntsälän Rai-torilla. Siellä tehtiin ensimmäiset kaupat aikana, jolloin kirpputoreja oli hyvin harvassa.

Raili Alaniemi Mäntsälän helluntaiseurakunnasta oli työn aloittaja. Vuonna 1981 hän oli tutustumassa kirpputoritoimintaan Helsingissä Vilhonvuorenkadulla.

Siellä sijaitsi Suomen ensimmäinen käytetyn tavaran lajittelukeskus ja kirpputori LKA, Lähetyksen Kehitysapu, jonka toiminta oli aloitettu 1979.

Ensimmäinen kivijalkamyymälä Mäntsälässä avattiin syksyllä 1982 Rai-torin kupeessa sijaitsevaan liiketilaan, joka oli nykyisen K2-kerrostalon paikalla.

Kirpputorin tuotto ohjattiin oman seurakunnan lähetystyökohteisiin sekä kehitysyhteistyökohteisiin ulkomailla. Vuosien varrella järjestettiin myös varainkeruukampanjoita mm. “Auta kanssamme” -keräys, jonka suojelijana oli presidentti Martti Ahtisaari.

1990 oli muutosten vuosi. Helluntaiseurakunta vuokrasi Mäntsälän kunnalta tyhjiksi jääneet tilat osoitteesta Osuustie 2 D, jossa viimeisenä vuokralaisena oli ollut Taidelasisepät Oy. Alunperin tila on palvellut sikalana 1940-50-luvulla.

Nimi muuttui Rihmankiertämäksi, jolloin alkoi myös yhteistyö Uuden Kasvun yhdistyksen kanssa.

Vihdissä toimivaan yhdistykseen voitiin toimittaa käyttökelvoton tekstiili uusiokäyttöön. Lumpusta valmistettiin mm. huopia ja öljyntorjuntamattoja.

Rihmankiertämä toimi myös paikkakunnan kierrätyskeskuksena ja näin voitiin vähentää kaatopaikan ylikuormitusta.

Sikalassa oli neliöitä noin 350 ja yläkerrassa melkein saman verran. Yläkertaa käytettiin korjauspajana, joten voitiin vastaanottaa myös huonokuntoisia huonekaluja.

Niitä pääsi Railin aviopuoliso Martti korjaamaan oman työnsä ohella apunaan yhdyskuntapalvelua suorittavia miehiä.

Vintillä kudottiin myös mattoja myyntiin. Monet vapaaehtoiset olivat leikkaamassa huonokuntoisia tekstiilejä matonkuteiksi.

Useat palvelivat myös myymälässä monenlaisissa tehtävissä.

2000-luvun alussa kirpputorin nimi muutettiin Kirjokaareksi ja tuotot myynnistä voitiin kokonaisuudessaan ohjata oman seurakunnan lähetystyöhön sekä vähäosaisten auttamiseen.

2012 juhlittiin Kirjokaaren 30-vuotispäiviä. Raili alkoi suunnitella eläkepäiviään, mutta sai odotella vielä seuraavan vuoden huhtikuuhun.

Huhtikuussa 2013 Railin pestiä jatkoi Arja Törmänen, joka oli ollut Fida-lähetystoreilla myyjänä vuodesta 2001, viimeksi Keravalla. Arjan kanssa työskenteli Amanda Espinoza Ortega, joka oli ollut Railin apuna jo puoli vuotta.

Vintille saatiin raivattua myymälätilaa ja Jouluvintti otettiin käyttöön joulun alla 2014. Se sai suuren suosion tunnelmallaan aina jouluun 2018, joka jäi viimeiseksi jouluksi Osuustiellä.

Syksyllä 2018 naapuritontin palvelutalo purettiin ja kirpputorirakennus suunniteltiin myös purettavaksi. Tämä päätös tosin myöhemmin peruttiin. Alkoi uusien tilojen metsästys.

Kaikki tyhjät kirpputoritoimintaan soveltuvat liiketilat kartoitettiin ja Keskuskadulta löytyi paras mahdollinen.

Näissä tiloissa aloitettiin ystävänpäivänä 14.2.2019. Muutossa oli auttamassa viitisenkymmentä vapaaehtoista seurakunnasta sekä monia vakioasiakkaita.

Toiminta on vakiintunut, lahjoitustavaraa on tullut kiitettävästi ja asiakkaat ovat ottaneet paikan omakseen.

Kahvipöydän antimet ovat tuoneet myös paikallisen nuorison ja alakoululaiset välipalalle ja monet muutkin ovat saaneet juttuseuraa kahvikupin ääressä.

Kirpputorin tuotto käytetään edelleen vähäosaisten hyväksi, mm. helluntaiseurakunnan Elämän Leipä Jokaiselle -ruoka-aputyöhön.

Tällä hetkellä kirpputorilla on kaksi palkattua työntekijää sekä 4–5 vapaaehtoista. Vuosien varrella myös monet työkokeilijat, suomen kielen opiskelijat ja TET-harjoittelijat ovat olleet auttamassa.

Kirjokaari juhlii 40-vuotista taivaltaan synttärimylläkän merkeissä. Torstaina 28.4. on tarjolla grillimakkaraa ja simaa niin kauan kuin niitä riittää.