Aino Wainio muutti sukunsa vanhaan hirsimökkiin Pornaisiin ja ryhtyi kotieläinlääkäriksi – "Eksoottisia lemmikkejä on yllättävän paljon potilaina"

Mitä tehdä, kun hankalasti käyttäytyvä tai hankalasti kuljetettava eläin olisi eläinlääkäripalvelujen tarpeessa? Ongelma oli pornaislaisen Aino Wainion mielessä, kun hän päätti perustaa oman kotieläinlääkäriyrityksen.

Wainio teki paluun entiselle kotiseudulleen ja pian myös elämäntapamuutoksen.

Aiemmin tuotantoeläinten parissa työskennellyt Wainio muutti asumaan sukunsa vanhaan puutaloon Pornaisten Vähä-Laukkoskelle, aloitti mehiläisten tarhaamisen ja nyt viimeisimpänä perusti yrityksen.

Yritys on saanut erinomaisen vastaanoton.

– Pelkästään kotieläinlääkäreitä ei ole tällä alueella yhtään, mutta läntisellä Uudellamaalla on. Kyselin sitten vähän viime vuonna, että kiinnostaisiko ihmisiä täällä sellainen, niin moni sanoi, että kyllä, koska sellaista ei ole.

Wainio myös mainosti yritystään paikallisissa sosiaalisen median ryhmissä, ja vastaanotto on ollut äärettömän positiivinen. Millaisia toimenpiteitä kotieläinlääkäri voi sitten tehdä?

– Sellaista mitä voi kotona tehdä ilman suurempia klinikkavarustuksia, eli pienet toimenpiteet.

Eksoottisia lemmikkejä on yllättävän paljon potilaina.

– Eksoottisia lemmikkejä on yllättävän paljon potilaina, minkä ymmärrän tosi hyvin, kun niiden kanssa on hankala lähteä mihinkään, sillä ne asuvat yleensä omissa terraarioissaan.

– Matelijat ovat vaihtolämpöisiä ja jos talvella on ulkona -10 astetta, niin siinä saa jo vähän miettiä, että miten se saadaan pidettyä lämpöisenä sinne perille asti.

Tyypillisimpiä asiakkaita ovat myös esimerkiksi pihakoirat tai kissat, joiden kuljettaminen eläinlääkärin vastaanotolle on sekä eläimelle, että ihmiselle stressaavia ja ahdistavia kokemuksia.

Silloin on helpompaa, kun eläinlääkäri voi tehdä toimenpiteet tutussa ympäristössä, jossa eläinkin osaa helpommin rauhoittua.

Wainiolle on myös tärkeää, että hänellä ei itsellään ole kiire, eikä kiireen tuntu välity asiakkaalle. Siksi yrittäjyys sopii hänelle hyvin.

– Monella eläinlääkärillä on vastanotto ja he tekevät kotikäyntejä sivussa, mutta on eri asia, jos on vastaanottopotilaita varattuna ja pitäisi aina välissä jokin lenkki kipaista klinikalle.

– Silloin voi olla kiireen tuntu, kun minä voin sopia, että menen nyt tuonne ja sen jälkeen tuonne, niin ei tarvitse juosta välillä vastaanotolle toiseen kuntaan ottamaan jotain vastaan, vaan voin sopia, että nyt on vaikka Mäntsälä -päivä ja teen siellä kaikki keikkani.

Näin hänelle jää myös aikaa omalle harrastukselleen ja pian toivomansa mukaan sivutoimiselle ansiotyölle, eli mehiläisten tarhaamiselle.

– Syksyllä olisi tarkoitus saada talvehtimaan kymmenen pesää ja se on jo sen verran iso määrä hunajaa, että sitä ei yksi tai kaksikaan perhe syö, Wainio naurahtaa.

– Ne ovat todella jännittäviä tuotantoeläimiä!

– Kuinka kymmenet tuhannet pienet ötökät voivat tehdä yhdessä koordinoidusti töitä. Se on uskomatonta, että miten voi kukin voi tietää mitä tehdä.

Yksi tärkeä kotieläinlääkärin tehtävistä on eutanasiat.

Monelle oman lemmikin lopettaminen on vaikea asia, ja sekin hoituu niin eläimen kuin ihmisenkin kannalta usein helpoiten kotiympäristössä.

Myös näitä työtehtäviä on tullut Wainion eteen ja asia oli myös jo mielessä yritystä perustaessa.

– Odotinkin, että niitä tulee paljon ja siitä idea tähän alun perinkin lähti. Omat eläimet on ollut sellaisia, että lähteminen on ollut ahdistavaa, niin ei tarvitse tehdä eläimen viimeisistä hetkistä stressaavia ja ahdistavia ja se on näin myös omistajalle helpompaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut