Nivos rakentaa uuden biolämpölaitoksen Kapuliin – korvaako uusi laitos Yandexin kaukolämpöä?

Nivos Energia Oy hankkii orimattilalaiselta HansHeat Oy:ltä uuden biolämpökeskuksen. Polttoaineena lämpökeskus käyttää kotimaista puuhaketta, puupellettejä tai viljaa.

Nyt hankittava uusi pellettilaitos on määrä ottaa käyttöön tämän vuoden loppuun mennessä ja investoinnin arvo on noin kaksi miljoonaa euroa.

Nivoksen tiedotteen mukaan se on osa yhtiön suunnitelmia irtautua fossiilisesta ja Venäjältä tuotavasta energiasta.

Tehtiinkö päätös laitoksen hankkimisesta ja rakentamisesta sillä ajatuksella, että se voisi korvata aiemmin Yandexin konesaleista saatua kaukolämpöä?

– Alun perin ajatus oli, että se korvaa fossiilisia polttoaineita, mutta nyt me olemme siinä tilanteessa, että jos Yandexin konesali pysähtyy, niin pellettilämpöä käytetään täysimääräisesti, mutta on pieniä toiveita, että sen konesalin toiminta jatkuisi, sillä se ei ole pakotelistalla ainakaan vielä.

– Saisimme sieltä hukkalämpöä, ja sitten meillä olisi vuodenvaihteessa tämä pelletti, jolla korvattaisiin sitten maakaasua ja irtopolttoöljyä, eli vähentäisimme fossiilisten käyttöä rajusti, Nivoksen toimitusjohtaja Marko Ahl punnitsee tulevaisuutta.

Kun pellettilaitos otetaan käyttöön, niin se tuottaisi kolmanneksen Mäntsälän keskustan kaukolämpöverkon energiasta.

Lämpöä tuotettaisiin niin mäntsäläläisiin koteihin kuin yrityksiinkin.

Tällä hetkellä Mäntsälän keskustan kotien lämmöstä noin 70 prosenttia saadaan päästöttömästä hukkalämmöstä.

Yandexin datakeskuksen hukkalämmön kierrätys on vähentänyt hiilidioksidipäästöjä yli 40 prosenttia.

– Emmehän me tienneet tästä Ukrainan tilanteesta vuosi sitten, mutta se on faktaa, että fossiilisista meidän pitää vastuullisuusstrategian mukaan luopua ja sen takia hankintasuunnitelma tehtiin jo viime kesänä.

– Nyt tuli ehkä hivenen kiire Ukrainan tilanteen vuoksi tehdä näitä sopimuksia, Ahl kertoi yhtiön toiminnasta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut