Yhdyskuntajätteestä eroteltua metallijätettä on viety Suomesta ulkomaille ilman lupaa yhteensä noin 1 600 tonnia. Ympäristörikoksena tutkittava tapaus havaittiin osana tullivalvontaa, kertoo Tulli tiedotteessaan.
Tullin esitutkinnassa on selvinnyt, että Suomessa toimiva yritys on vienyt jätettä vuosien 2019–2020 aikana Saksaan, Hollantiin ja Tanskaan ns. vihreänä jätteenä. Tiedotteen mukaan jätteet eivät ole täyttäneet EU:n asettamaa vihreän jätteen määritelmää. Vihreiksi jätteiksi on luokiteltu esimerkiksi metalliromu, jätepaperi ja käsittelemättömän puun jäte. Niitä saa pääsääntöisesti siirtää EU:n tai OECD:n jäsenmaasta toiseen ilman erillistä ilmoitusmenettelyä, sillä niiden siirrosta ei todennäköisesti aiheudu riskiä ympäristölle.
– Rajat ylittävä ympäristörikosten torjunta kuuluu Tullin vastuulle. Tämän tapauksen esitutkinta sai alkunsa jätekuljetukseen kohdistetun tullivalvonnan yhteydessä Helsingin satamassa, kertoo tiedotteessa tutkinnanjohtaja Juha Havumäki.
Tiedotteen mukaan Tulli pyysi osana esitutkintaa asiantuntijalausunnon Suomen ympäristökeskukselta (Syke). Lausunnon mukaan tapauksen neljästä eri raekoosta koostuvan seoksen metallipitoisuus on liian alhainen, jotta jätettä voitaisiin viedä ns. vihreänä jätteenä Suomesta ulkomaille.
Tämän vuoksi Syke katsoo, että jäte vaatii jätesiirtoluvan. Tällaista lupaa kuljetuksella ei kuitenkaan ollut. Jätteiden siirto on Syken mukaan voinut vaarantaa ympäristön tilaa loukaten näin yleistä etua.
Koska tutkinnassa ollut toiminta on tiedotteen mukaan vaaraksi ympäristön tilalle, sitä on tutkittu ympäristörikkomuksena. Siitä voi saada sakkoa tai vankeutta enintään kuusi kuukautta. Esitutkinnassa on kuultu rikoksesta epäiltyinä Suomessa toimivan yrityksen kahta työntekijää.
Asia on siirtymässä lähiaikoina syyteharkintaan Etelä-Suomen syyttäjänvirastolle.
Keskusrikospoliisi kertoi alkuvuodesta saaneen valmiiksi esitutkinnan, jossa epäillään tuhansia tonneja jätettä liikutellun laittomasta Suomen ja Viron välillä. Suomesta on viety Viroon 1 700 tonnia rakennusjätettä ja noin 860 tonnia jäteöljyä. Toiseen suuntaan eli Suomeen on tuotu 670 tonnia jätettä.