Jälleenkuvaus on innovatiivinen tapa tutustua historiaan – tutustakin paikasta näkee uusia kerroksia
2
Oikealla Aarne Pietiläisen 1935 ottama kuva Saaren kartanon päärakennuksesta, vasemmalla sama kohde Agricolan päivänä 2022 Ajapaik-sovelluksesta. Lasse Herrala
Katso isompi kuvaInka Tuominen (oik.) näyttää Hanna-Leena Tikalle Ajapaik-sovellusta, joka mahdollistaa vanhojen ja uusien kuvien vertailun. Lasse Herrala
Lasse Herrala
– Opiskelen valokuvausta ja siksi tulin tänne Saaren kartanolle tutustumaan jälleenkuvaamiseen, sanoo Hanna-Leena Tikka.
– Myös historia kiinnostaa paljon. Saaren kartanon tienoo on hienoimpia paikkoja Mäntsälässä.
Tikka sai Kuvaa uusiksi -jälleenkuvaushankkeessa tutustua myös uuteen tekniikkaan Ajapaik-sovelluksen kautta.
Vanhojen kuvien kuvauspaikat ja -suunnat on tallennettu Ajapaikiin, ja sovellus näyttää käyttäjänsä lähimmät jälleenkuvauskohteet kartalla hyödyntäen puhelimen paikannusominaisuuksia.
Innokkaille kuvaajille tarjoutui Saaren kartanon päärakennuksen edustalta kuvausmahdollisuus esim. itse rakennuksen fasadiin sekä tielle, josta saavutaan kartanolle.
Taustalle sovellus toi Mäntsälän museotoimen tallentamia vanhoja kuvia samoista kohteista.
– Kun kohde ja oikea kuvaussuunta on löytynyt ja ruvetaan kuvaamaan, sovellus näyttää puhelimen kameran näkymän päällä vanhan kuvan omana kerroksenaan. Näin uuden kuvan voi kohdistaa tarkasti, opastaa projektikoordinaattori Inka Tuominen.
Kuvat voi tallentaa sovellukseen ja sen jälkeen näkee, mitä on vuosikymmenten saatossa muuttunut.
– Jälleenkuvaaminen, eli uuden kuvan ottaminen vanhaa mukaillen, on paljon käytetty idea niin museoissa kuin vaikkapa mediassa, tietää Tuominen.
Museoiden omat resurssit ovat tähän kuitenkin pienet niin Mäntsälässä kuin lähikunnissakin. Museoiden tehtäviin kuuluu menneisyyden säilyttämisen ja esittämisen lisäksi myös nykyajan dokumentointi tuleville sukupolville.
Menetelmän ansiosta pystytään joukkoistamaan kuvaamista vapaaehtoisille. Samalla saadaan tuoduksi esille museoiden digitaalisia, Finnasta löytyviä kuvakokoelmia, ja tutuksi sitä, että ne ovat kaikkien käytössä avoimella lisenssillä.
Kuvaaja voi lähettää onnistuneen kuvan Ajapaikiin, jolloin kuva tallentuu sovellukseen nähtäville avoimella lisenssillä.
Näin ollen tämän päivän maisemat ovat tulevaisuudessa vaikkapa museoiden, Wikipedian tai kenen tahansa juuristaan kiinnostuneen käytössä.
Kuvaa uusiksi -jälleenkuvausta kotikulmilla on Mäntsälän museotoimen, Tuusulan museon, Hyvinkään kaupunginmuseon, Keravan museopalveluiden, Riihimäen kaupunginmuseon ja Nurmijärven museoiden yhteishanke, joka alkoi viime syksynä ja kestää toukokuulle.
Rahoitus tulee Museoviraston innovatiivisten hankkeiden tuesta ja näin kehitetään uudenlaista jälleenkuvaamisen mallia.
– Kävelykierrokset ovat olleet tykättyjä! Monesti mukana on ollut pitkään seudulla asuneita ja myös uusia paikkakuntalTutustakin maisemasta näkee ihan eri tavalla historiallisia kerroksiaaisia, jatkaa Tuominen.
– Kuvaamisen lisäksi ehditään muistelemaan ja vähän tutustumaan paikkojen ja rakennusten historiaan. Ja mikä tärkeintä, jälleenkuvaaminen on hirveän hauskaa! .
Kävelykierrokset jatkuivat keskiviikkona Mäntsälän keskustassa ja myöhemmin keväällä muun muassa Keravan Jaakkolassa, Kellokoskella, Hyvinkäällä, Nurmijärven Nummenpäässä.