Tiistaina 5. huhtikuuta kunta avasi yhteistyössä seurakunnan ja vapaaehtoisten kanssa entisen Matkahuollon tilaan lahjoitusten vastaanotto- ja kierrätyspiste Ekotorin.
Tila täyttyi nopeasti tavarasta, mutta lahjoituksia otetaan edelleen vastaan.
Ukrainalaisten pakolaisten saapuminen on saanut Suomessa ja Mäntsälässä aikaan yhteisöllisen auttamisen halun. Ekotorin piste, osoitteessa Yhdystie 1 on tehty helpottaakseen niin auttajia kuin autettavia.
Konsepti on yksinkertainen: kuka tahansa voi tuoda pisteelle lahjoitettavaa tavaraa ja ukrainalaiset voivat käydä itse hakemassa tarvitsemiaan tavaroita pisteeltä.
Aivan kaikkea ei voida silti ottaa vastaan. Lahjoittajilta odotetaankin nyt harkintaa.
– Se mitä tarvitaan, niin sitä myös koordinoidaan täällä, koska tämä tila ei mahdollista sitä, että tänne voi aivan mahdottomasti tuoda irtotavaraa, kunnan työllisyyskoordinaattori ja tilasta vastaava Tiina Hast kertoo.
– Hyvä nyrkkisääntö on, että aina miettii sen kautta, että käyttäisikö itse tätä vaatetta ja olisiko tästä tavarasta iloa vastaanottajalle, kunnan vapaaehtoinen Saija Repo ohjeistaa.
Tällä hetkellä (viikon 14 tieto) kunnassa on noin 40 ukrainalaista pakolaista ja heille on löydetty yhdeksän asuntoa. Suurin lahjoitustavaran tarve on nyt siis kalusteissa, ja elämiseen tarvittavissa esineissä.
– Sängyistä ja ruokaryhmistä on lähdetty liikkeelle, että ne ovat meidän listallamme ensimmäisenä. Eilen tuli myös toiveita koulupöydistä, sillä lapset käy koulua, Hast luettelee.
– Kodin tavarat, eli astiat, ruoanlaittovälineet, kauhat, kattilat, uunivuokia eli mitä elämiseen tarvitaan, Repo vielä lisää.
Ekotorin tavaroiden lisäksi ukrainalaiset saavat kunnalta palveluina lapsille päivähoidon ja koulun, sekä aikuisille työnvälityspalvelut. Halu päästä töihin on korkea.
– Heillä on myös kova hinku päästä töihin, että he saisivat arkeensa jotain muuta ajateltavaa, sillä mieli on koko ajan siellä Ukrainassa ja läheisten luona, Repo kuvailee pakolaisten tuntoja.
Hast kertookin, että yritysten kanssa on lähdetty tekemään yhteistyötä työllistymiskanavien löytämiseksi.
Ennen sitä muun muassa seurakunnan diakoniatyö tarjoaa taloudellista kriisiapua ja kunta ja Koulutuskuntayhtymä Keuda tekevät yhteistyötä ja tarjoavat maksuttoman lounasmahdollisuuden ukrainalaisille Opiskelijaravintola Solinassa Lukkarinpolulla lounaslipukkeita vastaan 11.4 alkaen.
Ukrainalaiset voivat noutaa lipukkeita Kierrätyspiste Ekotorilta.
– Helluntaiseurakunta on myös isosti mukana ruoka-avun antamisessa, kun tällä hetkellä he ovat vailla tukia, Repo kertoo.
Edellä mainitun lisäksi apua on kanavoitu myös muita reittejä pitkin. Mäntsäläläinen Piia Hertteli tekee avustustyötä yksityishenkilönä, mutta toimii monen järjestön apuna.
Hän on ollut mukana järjestämässä suoria avustuskyytejä Ukrainaan ja Puolaan ja saman verkoston mukana pakolaisia on kulkenut Suomeen.
– Meillä on yhteyshenkilöt suoraan Ukrainaan, Puolaan ja Suomeen, Hertteli valaisee.
Viimeksi Hertteli pyysi sosiaalisen median puolella lahjoituksena muun muassa matkapuhelimia, varavirtalähteitä, korvatulppia, makuupusseja ja tulitikkuja.
Ekopiste arkisin ma-pe klo 12–18 osoitteessa Yhdystie 1, vanha Matkahuollon tila.