Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keusote: lakko vaikeuttaa turvallista lääkehoitoa

Hoitajajärjestöjen lakko on sulkenut Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän (Keusote) alueen näytteenottopisteet.

Tilanne on kriittinen eteenkin niiden potilaiden osalta, jotka tarvitsevat laboratoriokokeita lääkityksen annostuksen määrittelyyn, Keusote kertoi viikonloppuna tiedotteessaan.

Keusote pyrkii turvaamaan tilanteen järjestämällä tilapäisesti omille asiakkailleen ajanvarauksellista näytteenottoa alueensa terveysasemille.

Keusote on tiedottanut 7.4. hoitajajärjestöjen lakon vaikutuksista Husin tuottamien laboratorio- ja kuvantamispalveluiden saatavuudelle.

Hoitajalakko sulki Keusoten alueen laboratoriotoimipisteet.

Tilanne on kriittinen erityisesti verenohennuslääkkeen ja skitsofrenialääkityksen seurantanäytteiden osalta, joiden avulla varmistetaan potilasturvallisuus lääkityksen käytössä.

Keusote järjestää laboratorio- ja kuvantamispalvelut ostamalla ne Husilta.

– Lakon aikana Hus neuvottelee oman tukipalvelutoimintansa suojelutyöstä, jota on annettu lähinnä erikoissairaanhoidon toimipisteisiin, toteaa palvelujohtaja Susanna Pitkänen Keusoten tiedotteessa.

Terveyskeskussairaalan akuuttiosastoilla hoidetaan ympärivuorokautisesti akuutisti sairaita.

– Ja kotona olevilla kroonisesti sairailla on käytössään lääkityksiä, joiden pitoisuuksia tulee säännöllisesti seurata. Keusote katsoo tarpeelliseksi omalla toiminnallaan varmistaa, että potilasturvallisuus ei vaarannu.

Pitkänen kertoo, että Keusote on lisänneet vierimittauksia, mobiilia näytteenottoa ja nyt alkavaa lääkkeiden turvakokeiden näytteenottotoimintaa.

Keusote ei kuulu lakon piiriin, mutta palvelujohtaja Pitkäsen mukaan lakon heijastevaikutukset ovat merkittävät.

– Olemme joutuneet supistamaan sen vuoksi omaa kiireetöntä palvelua.

Keusote käynnistää oman näytteenoton potilasturvallisuuden toteutumiseksi.

Keusoten omilla terveysasemilla Mäntsälässä, Hyvinkäällä, Järvenpäässä, Nurmijärven kirkonkylällä ja Hyrylän terveysasemalla käynnistyy varfariini- tai klotsapiini-seurantanäytteenotto ajanvarauksella kerran viikossa.

Terveysasemat palvelevat kaikkia Keusoten palvelut valinneita kotikunnasta riippumatta. Palvelun tuottaa Keusote.

Keusote muistuttaa tiedotteessaan, että henkilöitä, joilla on käytössä varfariini- tai klotsapiini-lääkitys ja välttämätön tarve lääkityksen seurantakokeelle, pyydetään olemaan yhteydessä hoitovastaavaansa.

Mikäli hoitovastaavaa ei ole vielä nimetty, voi sitä tiedustella hoitajien ja lääkärien vastaanottopalveluiden puhelinpalvelusta.

Hoitovastaava tarkistaa turvakokeen ajankohdan ja varaa ajan näytteenottoon.