Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tiedätkö, kuinka paljon vettä on hyvä kerätä vesikatkon varalle? – Jo yksi vessan huuhtelukerta vie ämpärillisen

Vesikatkot: Kotitalouksien on hyvä varautua vesikatkoihin vesikanistereilla ja pullovedellä.

Keski-Uudellamaalla vesilaitokset pitävät huolta vesijohtoverkostojen kunnosta. Huoltotoimenpiteet voivat joskus näkyä arjessa vesikatkoina.

Usein vesilaitokset tiedottavat vesikatkoista etukäteen ja järjestävät tarvittaessa varavedenjakelun jo ennalta, mutta joskus vesikatko voi tulla kaikille yllättäen.

Talousveden toimitus kotitalouksiin voi katketa esimerkiksi vesijohtoverkoston huoltotöiden, verkostovaurion tai veden saastumisen johdosta. Huoltotöistä vesilaitos ehtii usein tiedottaa kotitalouksia hyvissä ajoin ja ohjeistaa kotitalouksia varautumaan vesikatkoon. Äkillisissä vesijohtoverkoston vaurioissa tai saastumistilanteissa ennakkoilmoitusta vedenjakelun katkeamisesta harvoin ehditään antaa. Tällöin voi tulla tilanne, että vettä ei tule hanasta.

Näissä tapauksissa vesilaitos alkaa valmistella varavedenjakelua asiakkailleen.

Varavedenjakelun järjestäminen voi kuitenkin viedä hetken aikaa. Kotitalouksien olisikin syytä olla varautunut äkillisiin vesikatkoihin säilyttämällä kotona juomavettä, esimerkiksi kaupasta ostettua pullovettä, muutama litra asukasta kohden, muistuttaa Keski-Uudenmaan Ympäristökeskus tiedotteessaan.

On hyvä myös muistaa tarkistaa veden parasta ennen päiväys ja säilytysohjeet pakkauksesta.

Vettä tarvitaan myös ruoanlaittoon ja hygienian ylläpitoon. Kaiken kaikkiaan vettä tarvitaan vuorokaudessa noin 1–2 ämpärillistä henkeä kohden.

Varavedenjakelupisteeltä veden hakemista varten kotitalouksilla tulisi olla kannellinen, puhdas juomavesikäyttöön varattu vesiastia. Astioita löytyy myös hanalla varustettuna. Varavesiastiaa ei tule käyttää muuhun kuin puhtaan talousveden säilytykseen. Astian puhtaudesta, kuivauksesta ja hygieenisestä säilytyksestä tulee huolehtia, jotta astia ei aiheuta veden saastumista. Juomavesi tulee säilyttää valolta suojattuna ja mielellään kylmässä. Vesi on hyvä vaihtaa uuteen mielellään päivittäin. Vesikatkon aikana vessan voi vetää vain kerran. Tiedossa olevia vesikatkoja varten on hyvä varata juomaveden lisäksi vettä myös vessan huuhtelua varten. Vessan huuhteluveteen tarkoitettujen ämpäreiden hygieenisyys ei ole yhtä kriittistä kuin juomavesiastioiden. Yksi vessan huuhtelukerta vaatii noin yhden ämpärillisen vettä.

Vesilaitoksen häiriötilannetekstiviestin voi tilata oman vesilaitoksesi kotisivuilta.