Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tämä unohdus on edelleen suomalaisten ykkösmoka pysäköinnissä, selviää pysäköintiyrityksen tilastoista – Voi maksaa monta kymppiä

Pysäköintikiekon käyttämättä jättäminen on syy, joka pysyy edelleen valvontamaksujen tilastojen kärjessä. Vaikka maksuja kirjoitettiin viime vuonna hieman vähemmän kuin tavallisesti, yleisimmät pysäköintivirheet ovat pysyneet samoina, kertoo tiedotteessaan Parkkipate.

Kiekon käyttämättä jättäminen on ollut tilastojen kärjessä pitkään. Viime vuonna kaikkiaan 26,3 prosenttia Parkkipaten valvontamaksun saaneista autoilijoista jätti käyttämättä pysäköintikiekkoa alueella, jossa sen käyttö on pakollista. 

Toimitusjohtaja Christian Metsäranta sanoo, että tämä virhe on yleinen erityisesti liikekiinteistöjen pihoilla ja kadunvarsipaikoilla.

– Kiekon käyttäminen on pieni asia, jolla on iso merkitys. Sen ansiosta kiireisilläkin alueilla on mahdollista pysäköidä ilmaiseksi. Aikarajojen avulla kiinteistön omistaja varmistaa, että pysäköintitilaa riittää kiinteistössä oikeasti asioiville ihmisille. Jos samoilla paikoilla pidetään autoja vuorokauden ympäri, alueella asioiville ei riitä paikkoja, Metsäranta selvittää tiedotteessa.

Viime vuonna toiseksi yleisin valvontamaksun syy liittyi tiedotteen mukaan siihen, että auto oli pysäköity ilman alueelle pysäköinnin oikeuttavaa tunnusta. Se oli aiheena joka viidennessä valvontamaksussa.

– Tämä oli vuonna 2021 hieman yleisempää kuin edellisvuonna. Samoin hieman useampi autoilija sai valvontamaksun, koska ylitti sallitun pysäköintiajan. Ajan ylittäminen oli useamman kuin joka kymmenennen valvontamaksun syy. Se oli kolmanneksi yleisin kaikista pysäköintivirheistä, Metsäranta kertoo.

Neljänneksi yleisin syy valvontamaksuun oli se, että autoilija oli jättänyt pysäköintimaksun maksamatta. Tämä koski hieman yli kymmenesosaa valvontamaksuista. Tässä asiassa on tapahtunut parannusta. Puuttuva pysäköintimaksu oli vielä vuonna 2020 kolmanneksi yleisin pysäköintivirhe.

– Moni autoilija aliarvioi, minkä verran asioiden hoitamiseen kuluu aikaa. Jos asioilla menee odotettua kauemmin, pysäköintiaika ylittyy, ja otetaan riski saada valvontamaksu. Yllättävän yleistä myös on, että autoilija vain ajattelee hoitavansa ”pikaisen” askareen, eikä maksa pysäköintiä ollenkaan.

Tiedotteen mukaan viime vuonna lähes joka kymmenes valvontamaksun saaneista jätti autonsa johonkin muualle kuin pysäköintiin tarkoitetulle paikalle, esimerkiksi pelastusteille.

– Monet autoilijat eivät ymmärrä kuinka tärkeää on, että auto on pysäköity siihen tarkoitetulle paikalle. Hätätilanteen sattuessa pelastustielle pysäköity auto voi aiheuttaa ongelmia, jos ambulanssi tai paloauto ei pääse paikalle tai ihmiset eivät pääse poistumaan alueelta. Väärinpysäköity auto voi haitata myös tienhoitoa tai alueen normaalia liikennettä, muistuttaa Metsäranta tiedotteessa.