Mäntsäläläiset nuoret palkittiin rohkeasta ja esimerkillisestä toiminnastaan jäihin vajonneen lapsen pelastamisessa

Tunnustukset: Nuorten toiminta pelasti veden varaan joutuneen lapsen hengen

Keski-Uudenmaan pelastuslaitos jakoi torstaina aamupäivästä Mäntsälän Myllymäen koulun pihalla mäntsäläläisille nuorille Elämän Liekki -tunnustuksen. Tunnustus myönnetään erittäin rohkeasta ja neuvokkaasta toiminnasta, jossa toisen ihmisen henki on pelastettu uhkaavassa tilanteessa.

Tunnustuksen saaneista viidestä nuoresta tilaisuudessa paikalla olivat koulun oppilaista 6. luokkalaiset Elias Koskinen, Miska Kinanen ja Aapo Ilomaa.

Lisäksi tunnustuksen saivat 8. luokkalaiset Joel Tuominen ja Luka Liljamo.

Paikalle oli kutsuttu kaikki koulun oppilaat, opettajat, Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen johtohenkilöstöä ja kyseiseen pelastustehtävään vastannut Mäntsälän pelastuslaitoksen nelosvuoro.

Nuorten poikien toiminta oli mielettömän upeaa.

Nelosvuoron esimies Petteri Paajanen kertoi lyhyesti tapahtumien kulusta pelastajien näkökulmasta.

– Nuorten poikien toiminta oli mielettömän upeaa siellä tapahtumapaikalla.

– He hälyttivät apua ja se toiminta, jolla tavalla he neuvoivat ja opastivat meitä siellä virtaavassa joessa, että saimme oman toimintamme mahdollisimman nopeasti käyntiin ja lähdimme oikeasta paikasta poikaa etsimään, oli mieletöntä.

Paajanen myös kertoi, etteivät vesipelastustehtävät ole koskaan helppoja tehtäviä, joten poikien toiminnasta oli merkittävä apu jään alle joutuneen lapsen etsinnässä.

– Ilman sitä hienoa opastustyötä tänä lopputulos ei olisi ollut näin hyvä, ja ainakin se meidän työ olisi ollut huomattavasti haastavampaa, Paajanen vielä kiteytti.

Tunnustukset nuorille ojensi pelastuslaitoksen johtaja Jyrki Landstedt.

Myös Mäntsälän uusi kirkkoherra Tarja Meijer palkitsi pojat seurakunnan puolesta ja kuvaili heidän toimintaansa lähimmäisenrakkaudeksi parhaimmillaan.

Myllymäen koulun rehtori ei päässyt itse paikalle, mutta apulaisrehtori Eveliina Jurvala toimitti pelastetun pojan perheen helpotusta tuovat terveiset paikalle saapuneille oppilaille ja vanhemmille.

– Poika on toipumassa hyvin ja suuri kiitos kuuluu nopeasti hoidetulle hälytykselle ja sen ansiosta nopeasti saadulle ensiavulle. Nuoret olette mielessämme ja teillä on olemassa aina paikka sydämessämme. Erimerkillistä toimintaa, josta voitte olla ylpeitä. Kiitos vielä teille ja siunausta kaikille, Jurvala luki perheen viestistä.

Heittivät käpyjä jäälle merkiksi

Onnettomuus tapahtui Mäntsälässä illalla 21. maaliskuuta.

Poika oli ollut pelaamassa jalkapalloa joen viereisellä puistoalueella, kun pallo oli lentänyt jäälle, josta hän oli lähtenyt sitä hakemaan ja jää oli pettänyt alta.

Pojat saapuivat sattumalta onnettomuuspaikalle, kun poika oli jo vedessä. He eivät siis tunteneet toisiaan.

He näkivät, kun hukuksissa ollut poika otti henkeä viimeisen kerran, jonka jälkeen hän painui veden alle. Virta oli kuljettanut tässä vaiheessa poikaa putoamispaikalta jo noin 10–15 metrin matkan.

– Pojat soittivat 112 ja opastivat meitä upeasti kohteessa, paloesimies Petteri Paajanen kertoo.

– Opastus ja tiedot olivat selkeitä missä poika oli viimeisen kerran nähty, ja he olivat myös heittäneet jäälle käpyjä merkiksi.

– Emme olisi mitenkään löytäneet poikaa virtaavasta vedestä sohjoisen jään seasta niin nopeasti ilman poikien selkeitä tietoja.

– Pojat kävivät myös pyynnöstäni tyhjentämässä viereisen jalkapallokentän pelaajista, jonne sukeltajien kopteri laskeutui.

Pintapelastajat löysivät pojan elottomana, mutta sydän saatiin käyntiin onnettomuuspaikalla.

Lapsi kuljetettiin elvytettynä lastenklinikalle.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut