Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mäntsälän Musiikkiopiston kasvatti valittiin koesoiton kautta RSO:n Nuorten solistien konserttiin

Kahdeksan koesoiton kautta valittua nuorta muusikkoa esiintyy RSO:n solistina Nuorten solistien konsertissa 29.4.

Yksi näistä on syntyjään mäntsäläläinen pianisti Ilona Liiman.

Nuorten solistien konsertilla on pitkät perinteet Radion sinfoniaorkesterin historiassa.

Nuoret Radio-orkesterin solisteina -sarjan ensimmäiset konsertit pidettiin jo vuonna 1950.

Ilona Liiman, jännittääkö?

– RSO on Suomen parhaita orkestereja, ja kun se konsertti tulee vielä radiosta ja televisioidaan, niin kyllä se jännittää aika paljon.

Kyseessä on suuri saavutus ja kunnia suomalaisen musiikin saralla.

Nuorten solistien joukkoon ovat kuuluneet muun muassa Esa-Pekka Salonen, Anssi Karttunen, Martti Rousi, Santtu-Matias Rouvali, Olli Mustonen, Marko Ylönen, Heini Kärkkäinen, Jaakko Kuusisto, Anu Komsi, Kirsi Tiihonen ja Reka Szilvay.

Mutta palataan vielä hieman taaksepäin ja alkuun, kuinka Liiman eteni tähän pisteeseen.

– Aloitin kuusivuotiaana pianonsoiton perinteisesti harrastuksena, kun vanhemmat veivät ajatuksella ”kiva kun saadaan lapselle harrastus” minut musiikkiopistoon ja tykkäsin sitten paljon soittamisesta ja pääsin jo kahdeksanvuotiaana Mäntsälän musiikkiopistoon.

Liimanin perhe ei ollut muuten musikaalinen, mutta pianonsoitto vei Ilonan heti mukanaan.

– Ammattihaave tuli jo todella nuorena, tai oikeastaan muistan, että jo ala-asteella haaveilin ammatista konserttipianistina.

Sitä haavetta kohti on nyt menty ja matkan varrella nuoren pianistin innon ja lahjakkuuden huomasi myös musiikkiopiston opettaja Anu Höllander. Kiitosta ja tunnustusta saa myös koko opisto.

– Anu on ihan huippu opettaja ja Mäntsälässä on ollut ainakin minun aikanani kova pianistien taso, että sieltä on lähtenyt paljon jatko-opiskelemaan, muun muassa minä, Adalmiina Saarnio Tampereelle ja Riikka Mäkinen Helsinkiin.

Liiman on ehtinyt nuoresta iästään huolimatta konsertoimaan ahkerasti. Hän soitti Avanti!- orkesterin solistina Porvoossa 2018 ja Mäntän Musiikkijuhlilla 2019 hän oli yksi festivaalin nuorista taiteilijoista.

Kamaripianistina Liiman saavutti Lustlik Klaver-kilpailussa Tallinnassa vuonna 2015 ikäsarjassaan 1. sijan. Steinway Festival Helsinki-kilpailussa vuonna 2018 hän voitti oman ikäsarjansa. Vuonna 2019 hänet palkittiin Tapiola-pianokilpailun kansainvälisessä sarjassa.

Mitkä ovat tulevaisuuden haaveesi musiikin saralla?

– Suunnitelmissa hoitaa nyt lukio alta pois ja sen jälkeen haaveena ulkomailla opiskelu, esimerkiksi Saksassa. Siellä on jo tuttuja suomalaisia opettajia, Liiman pohtii.