Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uimahalli on saamassa investointivarauksen

Mäntsälän kunta teki viime vuonna hyvän tilinpäätöksen. Vuosikate oli kaikkien aikojen suurin, 15,7 miljoonaa euroa.

Vuosikatteen rahoilla tehdään investoinnit, maksetaan lainoja ja tehdään mahdollisesti sijoituksia.

Mäntsälälle jäi ylijäämää 6,9 miljoonaa euroa. Hyvä tulos mahdollistaa varautumista tulevaan. Kunnanjohtaja Hannu Laurila esittää tilinpäätökseen kuuden miljoonan euron investointivarausta vesiliikuntakeskuksen rakentamiseen.

Kunnanhallitus on jo hyväksynyt varauksen. Tilinpäätös menee vielä valtuuston käsittelyyn touko- tai kesäkuun kokoukseen.

Uimahallin rakentaminen on kunnan investointiohjelmassa vuosina 2027-28. Vaikka valtuusto hyväksyisi uimahallirahan varauksen, se ei merkitse sitä, että uimahalli varmuudella tulee.

Jos valtuusto myöhemmin päättää, että rakentamiseen ei ryhdytä, investointivaraus puretaan.

– Tämä on kuitenkin osoitus tahtotilasta, että Mäntsälään halutaan vesiliikuntakeskus, Laurila sanoo.

Vaikka vuoden 2021 tilinpäätös oli hyvä, Mäntsälässä ei kannata liikoja tuuletella.

– Tuloksessa on paljon kertaluonteisia eriä. Kunta sai valtion myöntämää harkinnanvaraista tukea 1,55 miljoonaa euroa. Vielä enemmän helpotti Keusoten saama koronatuki, Laurila kertoo.

Molemmat tukilajit ovat satunnaisia eivätkä välttämättä toistu. Toissa vuonna kunta sai koronatuet suoraan kunnan kassaan, mutta viime vuonna ne kanavoitiin Keusoten kautta.

Iso helpotus oli Mäntsälän verotulojen huomattavasti ennakoitua parempi kehitys. Alkuperäinen arvio 89,1 euron verotuloista kasvoi peräti 94,5 miljoonaan euroon eli 5,4 miljoonaa euroa ennakoitua suuremmaksi.

Lisäksi kunta onnistui säästämään menoissaan. Verotulojen hyvä kasvu ja omissa menoissa säästäminen ovat asioita, joihin kunta voi vaikuttaa. Tulevaisuus on kuitenkin hyvin epävarma.

– Sumuinen tai epäselvä, mitä sanaa haluaa käyttääkään, Laurila kuvaa.

Inflaatio on kiihtynyt pitkän rauhallisen kauden jälkeen kovaan laukkaan. Korkotaso uhkaa nousta.

– Se on Mäntsälälle iso asia, sillä kunnalla on paljon lainaa, Laurila sanoo.

Kunnan lainakanta oli 98,8 miljoonaa euroa eli asukasta kohden 4742 euroa. Kuntakonsernin lainakanta oli kokonaisuudessaan 193,2 milj. euroa eli 9273 euroa asukasta kohden.

Epävarmuutta tuovat julkisen alan työmarkkinaratkaisut sekä hankalaksi menneet energiakuviot. Kunnan yhteistyö kaukolämmön tuotannossa venäläisen hakukoneyhtiö Yandexin kanssa on vaakalaudalla Venäjän aloittaman sodan aiheuttaman pakoteuhan takia.

Lisäksi kunnan energiayhtiö Nivos joutunee alaskirjaamaan venäläistaustaiseen Hanhikiven ydinvoimalahankkeeseen sijoittamansa rahat. Kunta on sitoutunut Hankkeeseen 12 miljoonalla eurolla, josta noin kuusi miljoonaa on jo maksettu.