Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hoitajien lakko vaarantaa vakavasti potilaiden hengen ja terveyden, pelkäävät johtajaylilääkärit

Hoitajalakko, jonka piirissä on noin 25 000 hoitajaa, alkaa huomenna perjantaina 1. huhtikuuta. Se koskee Tehyn ja SuPerin jäseniä kuudessa sairaanhoitopiirissä. Näiden sairaanhoitopiirien johtajaylilääkärit ovat huolissaan, että lakko vaarantaa vakavasti potilaiden hengen ja terveyden.

Lakko toteutuu muun muassa Helsingin ja Uudenmaan (Hus) sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä.

Työntekijäjärjestöt ovat sitoutuneet antamaan suojelutyötä lakon aikana niin, että potilaiden hengen ja pysyvän vakavan vammautumisen riskiä ei ole. Husin tiedotteessa kerrotaan, että johtajaylilääkärien mukaan neuvottelujen kuluessa suojelutyön laajuudesta ei ole saavutettu yksimielisyyttä.

Suojelutyö ei heidän mukaansa turvaa välttämätöntä kiireellistä hoitoa. Uhattuna on erityisesti päivystysten ja päivystystä tukevien vuodeosastojen hoito, mikä vaarantaa kiireellisen hoidon toteuttamisen.

– Erikoissairaanhoidon asiantuntijoina olemme antaneet työntekijäjärjestöjen käyttöön tarkat arviot kriittisten toimintojen turvaamiseen tarvittavasta henkilöstöstä. Näkemyksemme mukaan asiantuntija-arviota ei ole kuunneltu, mikä voi pahimmillaan johtaa potilaiden hengen ja terveyden vaarantumiseen, todetaan muun muassa Husin johtajaylilääkärin Markku Mäkijärven ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkärin Juhani Sandin allekrijoittamassa kannanotossa.

Tehyn ja SuPerin hallinnot hylkäsivät eilen yksimielisesti valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen. Sovintoehdotus ei SuPerin tiedotteen mukaan sisältänyt mitään elementtejä hoitajapulan korjaamiseksi, ei palkkauksellisia eikä työoloja parantavia.