Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keravalla Keusotea kovemmat palkkiot

Hyvinvointialueet: Yhden valtuuston kokouksen palkkiot valtuutetuille Keusoten alueella vähintään 16600 euroa, Vantaa-Keravalla reilut 22 000 euroa.

Vasta perustetut sote-alueet ovat luomassa hallintoaan ja samalla palkkiokäytäntöjään. Sekä Vantaa-Keravan että Keski-Uudenmaan hyvinvointialueilla on ihmetelty luottamushenkilöille kaavailtuja korkeita palkkiotasoja.

Esimerkiksi Keski-Uudenmaan aluevaltuuston ensimmäisessä kokouksessa käytiin useita äänestyksiä, joissa ratkottiin palkkioiden suuruuksia.

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueeseen kuuluu kuusi kuntaa, Hyvinkää, Järvenpää, Nurmijärvi, Mäntsälä, Pornainen ja Tuusula, eli pohja on sama kuin nykyisessä Keusotessa.

Luottamushenkilöiden palkkiot ovat kauttaaltaan hieman korkeammalla tasolla Vantaa-Keravan hyvinvointialueella verrattuna Keski-Uudenmaan alueeseen.

Keski-Uudellamaalla valtuuston puheenjohtaja saa 6000 euron vuosipalkkion, Vantaa-Keravalla 7677 euroa.

Ero voisi olla suurempikin. Tiistaina 30. maaliskuuta kokoontunut Vantaa-Keravan valtuusto leikkasi puheenjohtajiston palkkioista 10 prosenttia. Sitä ennen aluehallitus oli jo leikannut niistä niin ikään 10 prosenttia. Esimerkiksi valtuuston puheenjohtaja olisi Vantaa-Keravalla saanut alkuperäisen esityksen mukaan lähes 9500 euron vuosipalkkion.

Olen aloittamassa kokoaikaisena vapun jälkeen.

Helinä Perttu

Palkkioiden määrä riippuu myös siitä, saako aluehallituksen puheenjohtaja vuosipalkkion vai kuukausipalkkaa.

Hallituksen puheenjohtaja tehtävä voi olla kokoaikainen. Silloin vuosipalkkion sijasta tulee kuukausipalkka. Näin käy ainakin Keski-Uudellamaalla, sillä hallituksen puheenjohtajaksi valittu järvenpääläinen rehtori Helinä Perttu (kok.) on jäämässä kokoaikaiseksi hallituksen puheenjohtajaksi.

Minimipalkka tästä työstä on Keski-Uudellamaalla 6600 euroa kuukaudessa, mutta palkka voi olla suurempi. Hallintosääntöön on kirjattu "mikäli luottamushenkilön oma palkka on suurempi kuin edellä mainittu luottamushenkilöpalkka, hänelle maksetaan lisäksi näiden työskentelyprosenttia vastaava erotus". Hallituksen puheenjohtajaksi ryhtyvältä ei siis palkkataso putoa.

Hallituksen puheenjohtaja voi siis saada Keski-Uudellamaalla esimerkiksi 8000 euron kuukausipalkkaa, joka määräytyy hänen varsinaisen työnsä palkan mukaan.

– Hain eilen vuoden virkavapaata varsinaisesta työstäni ja olen aloittamassa kokoaikaisena hallituksen puheenjohtajana vapun jälkeen, Perttu kertoo.

Alueiden kokouspalkkioissa on myös selvä ero. Vantaa-Keravalla valtuuston puheenjohtaja saa 90 euroa ja muut valtuutetut 80 euroa enemmän kokousta kohden kuin Keski-Uudellamaalla.

Keski-Uudellamaalla yhden valtuuston kokouksen hinta on pelkkien luottamushenkilöiden kokouspalkkioiden osalta noin 16600 euroa. Vantaa-Keravalla summa on reilut 22100 euroa.

Sekä Vantaa-Keravalla että Keski-Uudellamaalla valtuuston on tarkoitus pitää viisi kokousta kevätkaudella. Tämän päälle tulevat seminaarit, iltakoulut, valtuustoryhmien yhteistyötoimikunnan kokoukset sekä valtuuston hallituksen kokousten valmistelukokoukset. Valtuuston kokouksen kanssa samana päivänä pidetty iltakoulu, kyselytunti tai toimielimen kokous lasketaan kuitenkin yhdeksi kokoukseksi. Saman päivän aikana pidettävästä seminaarista ja kokouksesta maksetaan kuitenkin kaksi

erillistä palkkiota.

Aluehallituksen kokouspalkkioille tulee Keski-Uudellamaalla hintaa vähän yli 4000 euroa. Vantaa-Keravalla summa on 5500 euroa.

Palkkiomäärä voi olla myös paljon tätä suurempi. Yli kolmen tunnin kokouksesta maksetaan 50 prosenttia lisää.

Jos aluevaltuuston kokous siis venähtää yli kolmen tunnin, valtuutettujen palkkioiden määräksi tulee Keski-Uudellamaalla lähes 25 000 euroa ja Vantaa-Keravalla reilut 33 000 euroa.