Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Sinua ei voi valita, koska et voi tulla saunaan meidän kanssa..." – Tunnetut naiset kirjoittivat avoimen kirjeen suomalaisen urheilun häirinnästä

Aiemmin viikolla esille noussut Mika Lehtimäkeen liittyvä häirintätapaus ei ole suomalaisessa urheilussa ainutkertainen. Tätä mieltä ovat kymmenen suomalaisessa urheiluvaikuttamisessa mukana ollutta naista.

He ovat toimittaneet julkisuuteen kirjeen, jossa he kertovat kokemuksistaan suomalaisessa urheilussa. Tunnetuimpia nimiä allekirjoittajissa ovat entinen puolustusministeri Elisabeth Rehn ja toimittaja Johanna Aatsalo. Aatsalo muistetaan vuodelta 1998, jolloin hän kirjoitti STT:lle uutisen, jossa kerrottiin Suomen huippuhiihdon piirissä liikkuneen doping-aineita ja että monet Hiihtoliiton avainhenkilöt ovat tienneet asiasta. Uutisesta seurasi monia kerrannaisvaikutuksia, muun muassa se että Aatsalon oma ura vaikeutui pitkäksi aikaa.

Mitä tapahtuu keskiviikkona Olympiakomitean ylimääräisessä kokouksessa? – Yle: Mika Lehtimäen on väitetty kajonneen työntekijöihin, myös puheenjohtaja Jan Vapaavuoren puheita ihmetellään

Urheilujohtamisen tutkija hämmästelee Olympiakomitean toimintaa Mika Lehtimäen häirintätapauksessa – "Kamalaltahan tämä näyttää ja ihan syystä"

Naisten mukaan aiemmin viikolla esille noussut Mika Lehtimäen tapaus ei ole mitenkään ainutkertainen. Lehtimäen kerrotaan häirinneen Olympiakomiteassa naispuolisia työkavereitaan sekä käyneen heihin käsiksi.

– Yhdelle meistä sanottiin aikoinaan, että sinua ei voi valita, koska et voi tulla saunaan meidän kanssa. Toiselle, että sinua ei voida valita, koska kenttä ei hyväksy naista. Kolmas meistä koettiin ”aivan liian vaikeaksi tyypiksi”, neljäs oli liian pehmeä ja viidennen asiantuntemus aliarvioitiin; iso osa meistä oli räksyttäviä akkoja. Yksi meistä sai käydä luokattoman pitkän taistelun oikeusasteissa ja me kaikki tunnemme itsemme loukatuiksi. Nykyään yhä useampi on kuullut ettei sovi profiiliin, kirjeessä kirjoitetaan.

Kirjoittajien mukaan seksuaalinenkaan häirintä ei ole ollut harvinaista.

– Kättä reidelle, kädet puseron sisään, ehdotuksia yhteisistä illallisista, soittoja kotiin, jatkuvaa seksuaalista puhetta ja katseita alaviistoon, kyllä, rintoihin. Jouduimme luomaan nuoria naisia suojelevat hissiohjeet toimistolla ja paljon muuta. Jatkoimme kuitenkin toimintaamme uskoen koko ajan parempaan. Uskoimme, että maailma muuttuu nuorten sukupolvien myötä.

Naiset ihmettelevät Olympiakomitean menettelytapoja Lehtimäen-asian hoidossa.

– Olympiakomitea on Suomen liikuntaa ja urheilua johtava korkein instanssi, joka saa myös merkittävää valtion tukea toimintaansa. On käsittämätöntä, että hallituksen jäsenet lukevat mediasta, mitä komiteassa tapahtuu. Hallituksen jäsenet sekä lajiliitot ovat hipihiljaa asiasta. Ihan niin kuin aina ennenkin. Sekin on totta, että Olympiakomitealla on asiallinen, jopa hyvä, urheiluyhteisön vastuullisuusohjelma ja hyvän hallinnon julkaisut. Mutta mitä merkitystä niillä on, jos niitä ei noudateta, naiset kirjoittavat.

Kirjeen ovat kirjoittaneet alle Johanna Aatsalo, Kristiina Heinonen, Raija Iisalo-Mattila, Maija Innanen, Birgitta Kervinen, Marja Miettinen, Ulla-Maija Paavilainen, Pirjo Puskala, Elisabeth Rehn ja Eila Ruuskanen-Himma.