Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Messias-konsertin koko tuotto Ukrainalle – "musiikki voi olla tässä maailmantilanteessa kuulijalle lohdullista ja rauhoittavaa"

– Pieninkin apu on nyt tarpeen, ja ahdistuksen keskellä meidän tulee muistaa, miten maailma edelleen on myös täynnä iloa, sanovat Händelin teoksen solistit Minna Blom ja Timo Vesterinen.

Mäntsälän seurakunnan Oratoriokuoro, vokaaliyhtye Incanto ja kamarimusiikkiyhtye Refugium musicum esittävät palmusunnuntaina 10.4. kello 18 G.F. Händelin Messias-oratorion.

Konserttiin on vapaa pääsy, mutta 15 euron hintaisen käsiohjelman koko tuotto menee Ukrainan sodan uhrien auttamiseen. Aloite tähän menettelyyn tuli kuoron riveistä.

Konsertin, joka kuullaan alkuperäisestä lyhennettynä, lukuisiin solisteihin kuuluvat mäntsäläläiset laulajat, sopraano Minna Blom ja basso Timo Vesterinen. Useimpien suomalaisten tunnot näkyvät heidänkin ajatuksissaan.

– Ukrainan inhimillinen kriisi ja kärsimys tarkoittavat, että kaikki mahdollinen apu tarvitaan, sanoo Vesterinen, jonka suvussa niin monen muun suvun lailla elää kokemus kodin menettämisestä hyökkääjälle.

Vesterisen silloin parivuotiaan isän perhe lähti evakkotielleen Karjalan kannaksen Uudeltakirkolta talvisodan alta. Paluu tuhotulle kotipaikalle muuttui lopulliseksi lähdöksi kesällä 1944.

– Händelin kaunis musiikki voi olla tässä maailmantilanteessa kuulijalle lohdullista ja rauhoittavaa, monipuolinen taiteilija sanoo.

– Ilo ei ole elämästä kuitenkaan kadonnut mihinkään, muistuttaa puolestaan sopraano Minna Blom, jonka osaamista kuullaan nyt Händelin teoksen yhdessä valoisimmista osista, Rejoice-aariassa.

– Ensisijainen tunne saattaisi olla enemmän jonkun Bachin kyynelehtivän aarian puolessa. Mutta me emme saa nyt unohtaa ilon olemassaoloa, taitava laulaja tähdentää.

Tukea hän saa vaikkapa kuurosokealta kirjailija-aktivisti Helen Kelleriltä, joka kirjoitti, että ”vaikka maailma onkin täynnä kärsimystä, se on täynnä myös kärsimyksen voittamista.”

Händel-konsertin kesto on noin puolitoista tuntia. Sen johtaa kapellimestari Jukka Jokitalo, Oratoriokuoron on harjoittanut kanttori Mirjam Odé yhdessä kanttori, harjoituspianisti Toni Hintsalan kanssa.

Ohjelmamyynnin tuotto ohjataan Ukrainaan Kirkon Ulkomaanavun kautta.