Hovioikeus kumosi tuomion työturvallisuusrikoksesta – rikos ehti vanheta

Helsingin hovioikeus on kumonnut Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden tuomion työturvallisuusrikoksesta, jossa syytettynä oli mäntsäläläisen yrityksen johtotehtävissä työskennellyt mies ja asianomistajana hänen naispuolinen alaisensa.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus oli tuominnut miehen työturvallisuusrikoksesta, joka tapahtui vuoden 2017 maaliskuusta saman vuoden syyskuuhun. Käräjäoikeus julkisti tuomionsa lokakuussa 2020.

Syyttäjä syytti vastaajaa tuolloin siitä, että hän oli työnantajan edustajana tahallaan tai huolimattomuudesta rikkonut työturvallisuusmääräyksiä kohdistamalla alaisenaan työskennelleeseen asianomistajaan tämän terveydelle haittaa tai vaaraa aiheuttavaa epäasiallista kohtelua ja häirintää koskettelemalla häntä ja tekemällä tälle toistuvasti seksuaaliväritteisiä huomautuksia.

Tekoihin kuului muun muassa se, kun vastaaja oli elokuussa 2017 laittanut yllättäen kätensä asianomistajan paljaalle polvelle ja sanonut kokeilevansa, onko tällä sukkahousut jalassa.

Vastaaja oli myös syyskuussa 2017 sanonut yrityksen juhlia järjestävälle asianomistajalle, että juhlissa saunotaan alasti ja että hänen tehtävänä ainoana paikalla olevana naisena on tanssia juhlissa alasti.

Vastaaja tuomittiin tuolloin 25 päiväsakkoon sekä maksamaan korvauksina asianosaiselle 1500 euroa.

Mies valitti tuomiosta hovioikeuteen.

Hovioikeus totesi kuitenkin jo ennen asian varsinaista käsittelyä, että työturvallisuusrikoksen tekoajaksi oli tuomiolauselmaan merkitty syytteen mukainen tekoaika 20.3.2017–30.9.2017, vaikka käräjäoikeus oli hylännyt syytteen sen viimeisimmän syyskuussa 2017 tehdyksi väitetyn osateon osalta. Haaste annettiin vastaajan tiedoksi 4.9.2019.

Työturvallisuusrikoksen vanhentumisaika on kaksi vuotta.

Hovioikeus ja syyttäjä katsoivat näin, että syyteoikeus oli vanhentunut ja syyttäjä luopui syytteistä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut