Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mammografiakuvaukset käynnistyneet Järvenpään Justissa – vaunu jatkaa kesäkuussa Tuusulaan, syksyllä ovat vuorossa Nurmijärvi ja Mäntsälä

Varhaisvaiheessa havaitun rintasyövän ennuste on hyvä. Mammografiaseulontaan kutsutaan parillisia vuosia täyttävät 50–69 -vuotiaat naiset kahden vuoden välein.

Mammografiakuvaukset käynnistyivät 16.3. Järvenpäässä Järvenpään sosiaali- ja terveyskeskus JUST:n sisäpihalla. Kuvaukset tehdään mobiilikuvausyksikössä eli mammografiavaunussa. Mammografiavaunut kiertävät alueella erillisen aikataulun mukaisesti, kerrotaan Keusoten tiedotteessa.

Kesäkuun lopulla mammografiavaunu jatkaa Tuusulaan ja sieltä edelleen syyskuussa Hyvinkäälle. Toinen mammografiavaunu saapuu tiedotteen mukaan Keusoten alueelle alustavan aikataulun mukaan syksyllä. Silloin se pysähtyy Pornaisissa, Mäntsälässä ja Nurmijärven Klaukkalassa.

Keusoten alueen rintasyövän seulontapalvelut tuottaa Suomen Radiologikeskus Oy. Kutsuttavat henkilöt saavat postitse henkilökohtaisen kutsukirjeen. Kirjeessä on annettu valmiiksi kuvausaika ja kotikunnan perusteella määräytyvä seulontapaikka. Kuvausaikaa ja -paikkaa voi tarvittaessa vaihtaa.

Keusoten alueella mammografiaseulontoihin osallistuminen vaihtelee jonkin verran kuntakohtaisesti.

Viime vuonna ahkerimmin seulontoihin osallistuivat pornaislaiset naiset (83,9 prosenttia) ja toiseksi ahkerimmin mäntsäläläiset (83,2 prosenttia). Muissa kunnissa osallistumisaste jäi alle 80 prosentin: Nurmijärvellä 79,2 prosenttia, Hyvinkäällä 77,7 prosenttia, Tuusulassa 74,9 prosenttia ja Järvenpäässä 72,3 prosenttia.

Kansallisiin syöpäseulontoihin kuuluu myös kohdunkaulan syövän seulonta.

Seulonnoilla on vaikuttavuutta myös muiden syöpien ehkäisyssä. Kansallisiin syöpäseulontoihin kuuluu myös kohdunkaulan syövän seulonta. Seulonnoilla on saatu vähennettyä kohdunkaulan syövän esiintyvyyttä yli 80 prosenttia, ja uusien tapausten kokonaismäärä pienenee edelleen. Viimeisten 15 vuoden aikana esiintyvyys on kuitenkin lisääntynyt 30–35 -vuotiaiden ikäryhmässä. Keusoten alueella kohdunkaulan syövän seulonnan järjestää HUSLAB.

Uutena seulontana aloitetaan koko maassa suolistosyövän eli paksu- ja peräsuolen syöpien seulonnat. Keusotessa haetaan palvelulle tuottajaa meneillään olevassa kilpailutuksessa, jonka jälkeen seulonnat käynnistyvät ensimmäisessä vaiheessa 60–68 -vuotiailla.

Lisätietoja mammografiavaunujen aikatauluista löytää radiologikeskuksen verkkosivuilta.