Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kokoontumisajot ja humalaiset työllistivät poliisia – paikalla myös jo valmiiksi ajokiellossa olevia

Itä-Uudenmaan poliisin työssä näkyi viime viikolla ravintolarajoitusten poistuminen ja keväinen sää. Häiriötä tuottava alkoholin käyttö julkisilla paikoilla ja kasvavat ajonopeudet liikenteessä työllistivät poliisia reilusti. Nuorten tekemiä ryöstöjä oli tutkinnassa useita ja yksi tapaus, jossa mies oli soittanut hätäkeskukseen kymmeniä aiheettomia puheluita.

Viikonlopun aikana Itä-Uudenmaan poliisilla oli noin kuusisataa tehtävää, joista kotihälytyksiä oli hieman yli kuusikymmentä. Tehtävät olivat menneellä viikolla poliisin näkökulmasta tavanomaisia häiriötehtäviä ja päihtyneiden kesken tapahtuneita välienselvittelyjä. Koko menneen viikon aikana Itä-Uudenmaan poliisilla oli yhteensä noin puolentoistatuhatta tehtävää. Kasvua edelliseen viikkoon verrattuna oli noin kolmellakymmenellä tehtävällä.

Merkille pantavaa viime viikon poliisitehtävissä ovat olleet kasvaneet ajonopeudet liikenteessä. Ajonopeuksien lisääntyminen näkyy jo Itä-Uudenmaan poliisille tutkittavaksi tulleina törkeinä liikenneturvallisuuden vaarantamisina.

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen liikennepoliisi valvoi viime viikonlopun aikana keväisin yleistyviä kokoontumisajoja. Lauantaisessa kokoontumisajossa oli mukana noin kahdestasadasta viiteensataan autokuntaa, joissa matkustajia oli vaihtelevasti, osa juopuneina. Kokoontumistapahtuma liikkui ympäri Itä- ja Länsi-Uudenmaan poliisilaitosten aluetta. Kokoontumisajojen pysähdysten aikana suuri määrä ihmisiä kokoontui päihtyneinä pienelle alueelle autojen sekaan.

– Tämänkaltaiseen useiden satojen ihmisten liikenteessä tapahtuvaan kokoontumiseen liittyy poliisin näkökulmasta merkittäviä liikenneturvallisuuteen sekä yleiseen järjestykseen ja turvallisuuteen liittyviä riskejä, toteaa komisario Asko Sartanen Itä-Uudenmaan poliisista tiedotteessa.

Poliisi kirjoitti tapahtumassa viikonlopun aikana ajokieltoja epäillyistä törkeistä liikenneturvallisuuden vaarantamisista ja vakavasta piittaamattomuudesta. Poliisi totesi paikalla muun muassa huomattavan suuria ajonopeuksia. Paikalta tavattiin myös joitakin jo valmiiksi ajokiellossa olevia kuljettajia. Suuri osa viikonloppuna ajokiellon saaneista oli nuoria kuskeja.

– Vakava liikennerikollisuus aiheuttaa vakavan loukkaantumisen riskejä ja pahimmillaan liikennekuolemia. Tämä on syytä osallistujien sekä heidän huoltajiensakin käsittää, varoittaa Sartanen.

Keväällä yleistyvät kokoontumisajot ovat vuosittain toistuva ilmiö, jonka valvontaan panostetaan niissä havaituista vakavista riskeistä johtuen ja siksi, että ne kokoavat usein yhteen nuoria kuljettajia.

– Tämänkaltaiset kokoontumiset ovat meillä vuoden yksi painopisteistä. Tulemme panostamaan näkyvään valvontaan ja pyrimme alhaiseen puuttumiskynnykseen. Nuorten tekemät liikennerikokset olisi hyvä saada vähenemään. Samalla teemme työtä liikenneturvallisuuden parantamiseksi laajemmassa kuvassa, toteaa Sartanen.

Itä-Uudenmaan poliisin Nuorten tutkintaryhmällä on ollut kuluneella viikolla tutkinnassa neljän ryöstön sarja, jota on tutkittu yhteistyössä Helsingin poliisin kanssa. Ryöstöjen yhdeksi tekijäksi epäillään 17-vuotiasta nuorta miestä, joka oli tekojen tapahtuessa vielä 16-vuotias. Tekijäksi epäilty on vangittu asian selvittämiseksi. Ryöstöissä oli anastettu väkivaltaa käyttämällä ja sillä uhkaamalla esimerkiksi puhelimia, kello ja vaatteita.

Tutkinnassa on myös erillinen tapaus, jossa kaksi henkilöä oli ryöstänyt nuoren miehen saaden tältä väkivaltaa käyttämällä pienen määrän rahaa. Tapauksen tekijöiksi epäillyistä toinen on alle 18-vuotias. Hänet on kuulusteltu ja tapauksen selvittäminen jatkuu.

Lauantaina Itä-Uudenmaan poliisin poliisipartio sai tehtäväksi mennä vantaalaisen miehen luokse, koska tämän epäiltiin soittaneen aamuyön aikana useita kymmeniä aiheettomia puheluita hätäkeskukseen. Mies otettiin kiinni epäiltynä tietoliikenteen häirinnästä ja hän tunnusti kuulustelussa tekonsa. Mies vapautettiin kuulustelun jälkeen.

Poliisi muistuttaa, että useiden aiheettomien soittojen tekeminen hätäkeskukseen voi häiritä sen toimintaa ja tämän kaltaisesta tietoliikenteen häirinnästä voidaan tuomita rangaistukseksi sakkoa tai vakavimmillaan kaksi vuotta vankeutta.