Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt tarkkana keväällä – Sade- ja sulamisvesien likaama kaivovesi voi aiheuttaa vatsataudin

Sade- ja sulamisvesien likaama kaivovesi voi aiheuttaa vatsataudin, varoittaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL tiedotteessaan.

Jos kaivon rakenne on vaurioitunut, sade-, sulamis- ja tulvavesien mukana kaivoon voi päätyä epäpuhtauksia.

Kaivoveden poikkeava väri, haju tai maku voivat kertoa veden likaantumisesta, joka pahimmassa tapauksessa voi johtaa vatsatautiin.

Oman kaivon kuntoa ja veden laatua kannattaa tarkkailla ympäri vuoden, mutta erityisesti keväisin.

THL opastaa, että kaivo on kunnostettava ja puhdistettava erityisesti silloin, jos sen puutteellinen rakenne mahdollistaa sade- ja sulamisvesien tai pienten eläinten pääsyn kaivon sisälle, esimerkiksi kannen raoista.

Suositus on, että kaivovesi tutkitaan vähintään kolmen vuoden välein. Jos kaivo on ollut pitkään käyttämättä, kannattaa veden laatu tarkistaa ja tarvittaessa tutkituttaa laboratoriossa ennen kuin vettä alkaa juoda tai käyttää ruoanlaittoon.

Sameaa vettä ei tulisi käyttää juomavetenä. Kaivon likaantumisen syy tulee selvittää ja poistaa. Jos likaantumisen syytä ei voida poistaa, voi ainoana vaihtoehtona olla uuden kaivon rakentaminen mahdollisimman kauas kaivoveden laatua uhkaavista tekijöistä.