Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Elokuvakerhon kutsuvieras Alma Pöysti: "Näytteleminen on jatkuvasti muuttuvaa, tutkivaa työtä"

Jussi-palkinnon saanut näyttelijä Alma Pöysti myöntää, että pitkään suvussa kulkenut teatteriperinne vei hänet lopulta näyttelijäksi. Mikään itsestäänselvyys se ei kuitenkaan ollut.

Pöystin isoisä on kaikkien suomalaisten tuntema ja ihannoima näyttelijäprofessori Lasse Pöysti, hänen aviopuolisonsa oli Birgitta Olfsson, suomenruotsalainen näyttelijä.

Lasselle ja Birgitalle syntyi kaksi poikaa, Tom ja Erik. Teatteriohjaaja Erik on Alma Pöystin isä, äiti on toimittaja Tua Ranninen.

– Näytteleminen on jatkuvasti muuttuvaa, tutkivaa työtä, jota leimaavat niin uteliaisuus kuin filosofia, sanoo Mäntsälä Cinen elokuvakerhon ensi-illassa vieraillut näyttelijä.

Teatterissa tutkitaan ihmistä eri näkökulmista.

– Empatia on osa näyttelijän työtä, joskus on vain tultava toimeen vaikeittenkin ihmisten kanssa. Kyllä minulla on ollut intohimo ja palo työtäni kohtaan.

Ilta huipentui elokuvaan Tove, jossa Pöysti näyttelee pääroolia, Tovea.

– Olen saanut kohdata huikeita näyttelijöitä, kävin paljon teatterissa. Kun olen ollut ujo, minun oli pohdittava, onko minulla paikkaa siinä maagisessa maailmassa.

– Lukion jälkeen aloin vakavasti miettiä alaa. Nyt olen onnellinen valinnastani, vaikka se onkin ollut vuoristorataa.

Pöysti on näytellyt sekä Suomessa että Ruotsissa. Toven päärooli on avannut myös kansainvälistä näkyvyyttä.

Tähti oli mm. Japanissa kertomassa Toven kuvauksista, kun Tove nähtiin ensi kertaa Japanissa viime vuoden lokakuussa.

Pöysti on tavannut Tove Janssonin lapsuudessaan ainakin kerran. Elokuva kertoo maailmalla muumeistaan tunnetuksi tulleesta Janssonista. Jo alle kouluikäisenä Pöysti ihaili Tovea. Hän on opetellut lukemaankin muumikirjoista.

Muumien luojan ja merkittävän taideuran tehneen Toven näytteleminen menestyselokuvassa on ollut Alma Pöystin tähän mennessä huomattavin rooli.

– Ikimuistoiset ovat vanhempien järjestämät päivälliskutsut, joihin Tove oli tulossa vanhempien hyvänä ystävänä. Tällöin Pöysti tapasi ensi kertaa Janssonin. Tuliaisiksi vieraat toivat pieniä puunukkeja, jotka perheen koira söi myöhemmin.

– Tove Jansson on ollut minulle tärkeä ihminen. Hän on merkinnyt minulle inspiraatiota, joka on avannut monta ovea. Hän ei pitänyt meteliä itsestään

Pöysti on vilkas, empaattinen ja kielitaitoinen. Hänen olemuksensa kuvastaa onnellisuutta ja syvällistä ajattelua eikä hän jää sanattomaksi. Esiintyminen kertoo, että hänellä on rutiini vastata mihin vain.

– Olin tutkinut Toven elämää ja siksi ajattelin, että voisin näytellä häntä. Odotukset olivat korkealla, kun sain mennä koe-esiintymään. Siitä minulle aukeni unelmarooli, eräänlainen kunniatehtävä.

Pöysti kertoo, että kului kolme kuukautta oppia vuorosanat.

– Sitä helpotti, että olin perehtynyt Toveen niin paljon. Ei hänen näyttelemistään voi ottaa vain vasurilla!

– Jussin saaminen näytelmän pääroolista on merkinnyt minulle suurta kunnianosoitusta. Olen nöyrä ja kiitollinen. En minä yksin sitä palkintoa saanut, se kuuluu koko rooliryhmälle. Tovehan sai kaikkiaan seitsemän Jussia.

Pöysti raottaa hieman seuraavaa rooliaan. Se on hankala ydinfyysikko ja roisto.

Jäämme odottamaan, mitä pitää tuleman. Mitä näyttelijä sanoo maailmantilanteesta?

– Rauhaa, rakkautta, rohkeutta ja empatiaa.

Siihen on helppo lopettaa.