Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lakko uhkaa sulkea kirjastot ja museot pääkaupunkiseudulla

Kunta-alan lakko uhkaa sulkea pääkaupunkiseudun kaikkien kaupunkien kirjastot ja museot. Ne menevät lakon toteutuessa viikoksi kiinni pääsiäisen jälkeisenä tiistaina 19. huhtikuuta alkaen, kertoo Akavan Erityisalat tiedotteessaan.

Kaikkiaan lakonuhka koskee laajasti eri kuntapalveluja.

Akavan Erityisalojen kunta-alan jäsenet kirjastoissa ja museoissa ovat mukana neuvottelujärjestönsä Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön (Juko) sekä Julkisten ja hyvinvointialojen liiton (JHL) ja Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliiton (Jyty) laajassa lakkovaroituksessa pääkaupunkiseudulle.

Kirjastojen ja museoiden korkeakoulutettuja edustava Akavan Erityisalat tukee tiedotteen mukaan neuvottelujärjestö Jukon esitystä kunta-alan kattavasta palkkaohjelmasta. Se on mukana kunta-alan painostustoimissa, joilla pyritään vauhdittamaan helmikuun lopussa keskeytyneitä kuntaneuvotteluja.

– Tulevaan sopimukseen tarvitaan monivuotinen palkkaohjelma, jotta kunnat saavat pidettyä parhaat asiantuntijat tuottamaan ihmisten tarvitsemat kuntapalvelut. Tämä on naisvaltaisille palkkakuopassa oleville kuntajäsenillemme äärimmäisen tärkeä tavoite, sanoo tiedotteessa neuvottelupäällikkö Jaakko Korpisaari Akavan Erityisaloista.

Tiedotteen mukaan kuntien palkkalistoilla olevan korkeakoulutetun kirjastonhoitajan kokonaisansio on keskimäärin 2 757 euroa ja korkeakoulutetun museoamanuenssin 2 832 euroa.

– Nämä palkat eivät ole missään suhteessa työn vaativuuteen, edellytettyihin vastuisiin ja koulutukseen.

Kunta-alan palkansaajien kokonaisansiot olivat keskimäärin 3 372 euroa kuukaudessa viimeisimpien palkkatilastojen mukaan. Ne ovat vuodelta 2020.

– Neuvottelujärjestömme Juko on antanut lakkovaroituksen myös Jyväskylään, Rovaniemelle, Kuopioon, Ouluun, Tampereelle ja Turkuun. Näiden lakkovaroitusten piirissa ovat kirjasto- ja museo-asiantuntijoiden lisäksi kaikki muutkin kaupunkien palveluksessa työskentelevät jäsenemme, Korpisaari kertoo.