Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Opettajien lakkovaroitus myös pääkaupunkiseudulle – jopa 11400 opettajaa menossa lakkoon viikoksi

Opettajia koskevat lakkovaroitukset laajenevat pääkaupunkiseudulle, tiedottaa Opetusalan Ammattijärjestö OAJ.

Neuvottelujärjestö Jukon ja OAJ:n 21. maaliskuuta antama lakkovaroitus koskee Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunkien palveluksessa olevia opettajia. Viikon kestävä lakko alkaa 19. huhtikuuta ja päättyy 25. huhtikuuta, ellei ratkaisua synny sitä ennen. Tuorein lakkovaroitus koskee 11 400 opettajaa.

OAJ:n mukaan opettajien lakon tavoitteena on saada kuntien palveluksessa oleville opettajille oikeudenmukainen palkka ja turvata Suomelle elintärkeän laadukkaan koulutuksen elinvoimaa.

Lakkovaroitus on jo neljäs Jukon antama kunta-alan opettajia koskeva varoitus. Aiemmin on varoitettu lakoista Jyväskylässä, Rovaniemellä, Tampereella, Kuopiossa, Turussa ja Oulussa. Jos kaikki lakot toteutuvat, ne koskevat yli 22 000 OAJ:n jäsentä. Lakot alkavat porrastetusti, ensimmäinen 6. huhtikuuta.

Kunta-alan kiistaa ratkotaan valtakunnansovittelijan johdolla lähes päivittäin. Sopimukset päättyivät 28. helmikuuta eikä uusista sopimuksista ole syntynyt yhteisymmärrystä. OAJ:tä neuvotteluissa edustaa Juko, jonka jäsenjärjestö OAJ on.

– Palkkaohjelma on keino korjata vuosien varrella syntynyttä epäoikeudenmukaisuutta. Julkisen sektorin palkat jäävät koko ajan jälkeen yksityisen sektorin palkoista. Jos näin jatkuu, julkinen sektori ei ole enää houkutteleva työnantaja. Vuosikymmenestä toiseen maailman parasta osaamista tuottavien opettajien oikeudenmukaiset palkan korjaukset on aloitettava nyt, perustelee Jukon ja OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen tiedotteessa.

– Opettajien työ on arvokasta ja vaativaa, ja arvon pitää näkyä myös tilillä. On yksinkertaisesti väärin, että esimerkiksi yliopistosta valmistuneen varhaiskasvatuksen opettajan palkka on vain vähän päälle 2400 euroa ja luokanopettajilla reilut 2700 euroa, toteaa tiedotteessa OAJ:n viestintäpäällikkö Heikki Pölönen, joka vetää OAJ:n Tehdään tulevaisuuksia -hanketta.

Valtakunnansovittelija on käyttänyt oikeuttaan pyytää työministeriltä lakkojen siirtoa yhteiskunnallisesti painavista syistä. Ministeri siirsi Jyväskylän, Rovaniemen, Tampereen ja Kuopion lakkoja ylioppilaskirjoitusten perusteella kaksi viikkoa. Sen sijaan ylioppilaskirjoitusten ulkopuolelle sijoittuvia Oulun ja Turun lakkopäiviä ei ole siirretty.

Maanantaina alkoi myös järjestyksessä toinen ylityö- ja vuorovaihtokielto, joka koskee kaikkia kunta-alalla työskenteleviä suomalaisopettajia. Käytännössä kielto koskee erityisesti varhaiskasvatuksen opettajia, jotka ovat työsuhteisia. Viranhaltijat eivät saa lain mukaan osallistua muihin järjestöllisiin toimiin kuin lakkoon.