Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuntalaisten kyselytunti lähellä toteutumista – valtuutettu: "kokemukseni mukaan kaikki haluavat lisätä vuorovaikutusta"

Kristillisdemokraattien valtuustoryhmä ja joukko muita valtuutettuja esittivät viime vuoden marraskuussa kunnanvaltuustossa aloitteen, jossa Mäntsälän kunnanvaltuuston kokouksen yhteydessä järjestettäisiin kuntalaisten kyselytunti 1–2 kertaa vuodessa.

Nyt aloite on lähellä toteutumista.

Kunnanvaltuusto lähetti aloitteen tuolloin kunnanhallituksen käsiteltäväksi, josta se kulkeutui vuoden 2021 joulukuun alussa hallintopalveluille valmisteltavaksi.

Hallintopalvelut näyttivät aloitteelle käsittelyn jälkeen periaatteessa vihreää valoa, ja hallintopalveluissa käynnistetään myös asian valmistelut. Valmistelussa otetaan huomioon muun muassa se, kuinka tilaisuus voitaisiin toteuttaa koronaturvallisesti jo kuluvan vuoden aikana.

Lisäksi vastauksessa ehdotetaan, että kuntalaisten kyselytunti tulisi liittää valtuuston työsuunnitelmaan.

Susanna Koivula (kd.) on yksi aloitteen alulle panijoista, mutta hän ei usko, että kokousta päästään pitämään vielä tämän vuoden puolella.

– Todennäköisesti ensimmäinen kyselytunti menee syyskaudelle ja se on hyvä, sillä jos asian tiedottaminen jää nyt lyhyeksi ja asiaa ei ole valmisteltu tarpeeksi, niin voi olla, että toteutus ei lähde niin sanotusti ”lentoon”.

Aloite syntyi kristillisdemokraateilta, mutta se sai nopeasti kannatusta yli puoluerajojen. Mistä ajatus aloitteeseen syntyi?

– Sellainen ajatus on syntynyt senkin pohjalta, että yleensä valtuuston kokouksia seurataan lehtereiltä ja he ovat siellä hiljaa, niin ainakin kerran tai kaksi vuodessa on mahdollisuus kysyä ja saada vastaus.

Aloite on edennyt nopeasti valtuustosta hallituksen ja hallintopalveluiden käsittelyn kautta, ja Koivulan mielestä siksi, että aloitteen tavoite on selkeä.

– Oman kokemukseni mukaan kaikki haluavat lisätä vuorovaikutusta ja tiedon saantia kuntalaisten välillä.

– Toki valtuustoon äänestettyjen valtuutettujen tehtävänä on edelleen toimia kuntalaisten äänenä, mutta ajattelen, että tämä on hyvä lisä avoimuuden, yhteistyön ja vuorovaikutuksen kehittämisessä, Koivula pohtii.

Itse aloitteessa kerrotaan, että ehdotettu vapaamuotoinen kyselytunti pidettäisiin kunnanvaltuuston kokouksen jälkeen valtuustosalissa.

Kuntalaisilla olisi tuolloin mahdollisuus kysyä kunnanjohtajalta, viranhaltijoilta ja kunnanhallitukselta kysymyksiä kunnan toiminnasta, budjetista ja muista kuntaan liittyvistä asioista.

Kyselytunti olisi osa valtuuston kokousta, mutta ei osa ”virallista” kokousta. Etenkin, jos tuolloin olisi aloitteen mukaan tarkoitus järjestää myös pienimuotoisia äänestyksiä kyllä/ei -lapuilla.

Aloite tulee vielä kunnanvaltuustoon hyväksyttäväksi, eikä asian suhteen ole tehty vielä konkreettisia päätöksiä tai toimia, mutta Koivula näkee tämän jo nyt hyvänä kehityksenä.

– Tämä voisi olla jotakin uutta, millä saadaan kuntalaiset mukaan, ja esitetyt kysymykset ja keskustelut voivat tuottaa arvokasta tietoa jatkoa ajatellen, Koivula pohtii.