Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yandexin nimi katosi Kapulin datakeskuksesta. Yhteistyö kunnan kanssa jatkuu, kertoo datakeskusjohtaja.

Tietokonejätti Yandexin nimi on kadonnut yhtiön datakeskuksen seinistä Mäntsälän Kapulissa. Yhtiöön on tulossa muutoksia, joista se kertoo lähiaikoina.

Tässä vaiheessa tapahtunutta on, että Kapulin yritysalueen paraatipaikalla olevan rakennuksen seinistä on riisuttu Yandexin valologot.

Myös kunnan Kapulia mainostava taulu on muuttunut. Aiemmin siinä luki: "Taustalla komeilee Yandexin datakeskus". Tämän on korvannut teksti "Kapulin yritysalue kohoaa tänne yhteyksien ytimeen".

Yandexin datakeskuksien toiminnasta vastaava johtaja Aleksei Zhumykin kävi Mäntsälässä keskiviikkona. Hän tapasi Mäntsälän viranhaltijajohtoa kuten kunnanjohtaja Hannu Laurilan ja energiayhtiö Nivoksen toimitusjohtaja Marko Ahlin.

Kaikkien Yandexin datakeskusten toiminnasta vastaava johtaja kertoi kunnan päättäjille sekä yhtiön tilanteesta että tulevaisuuden näkymistä.

Kunta muutti oman mainostaulunsa Yandexilta saadun tiedon vuoksi.

Meidänkin on hyvä ottaa sana Yandex pois.

Hannu Laurila

– Yandex on muuttamassa nimensä ja silloin meidänkin mainostaulusta on hyvä ottaa Yandex-maininta pois, Hannu Laurila kertoo.

Matka Mäntsälään ei sujunut kuin Strömsössä. Venäjän rajaviranomaiset käännyttivät autolla liikkuneen Zhumykinin. Hän pääsi Suomeen lopulta Allegron kyydissä.

Yandexin tulevaisuus kiinnostaa Mäntsälää useasta syystä. Yritys on Mäntsälän selvästi suurin veronmaksaja. Lisäksi datakeskuksen konesalien hukkalämmöllä tuotetaan suurin osa Mäntsälän kaukolämmöstä.

– Zhumykin kertoi, että toiminta Mäntsälässä on jatkumassa, Hannu Laurila kertoo.

Venäjälle asetetut pakotteet eivät ainakaan tässä vaiheessa koske Yandexin tietoliikennetoimintaa.

Yandexin verkkomaksupalvelu YooMoney sen sijaan on pakotteiden kohteena. Sen kortit lakkaavat toimimasta Venäjän ulkopuolisessa rahaliikenteessä huomenna torstaina, YooMoney ilmoittaa sivuillaan.

Jos pakotteet ulotetaan varsinaiseen Yandexiin, tilanne muuttuu, Laurila korostaa.

Yhteistyö katkaistaan ja Mäntsälä alkaa hankkia kaukolämpönsä muuta kautta. Korvaava vaihtoehto voisi olla Virosta Baltic Connector-yhteyttä pitkin tuotava maakaasu.

– Meillä on sellainen tieto, että Baltic Connectorin kaasu riittää olosuhteissa, joissa Suomessa on nollakeli tai lämpimämpää. Nyt ollaan onneksi menossa kohti lämpimämpiä vuodenaikoja. Kaasuntoimituksen riittävyyttä ei kuitenkaan ole koeteltu, eli sen näkee vasta käytännön tilanteessa, Nivos-konsernin toimitusjohtaja Marko Ahl sanoo.

Yandex on venäläinen tietokonejätti, Venäjän Googleksi kutsuttu tietotekniikan monialayritys. Yrityksen ainoa Venäjän ulkopuolinen datakeskus on Mäntsälässä.