Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oman kylän ninja – Jori Kota-aho voitti Ninja Racen SM-kilpailuissa oman sarjansa: "mielen puolesta olin jo valmistautunut voittamaan koko kisan"

Erittäin kovasta fyysisestä kunnosta ja tosi-tv-ohjelmista tuttu mäntsäläläinen personal trainer Jori Kota-aho kävi kokeilemassa tasoaan Ninja Racen suomenmestaruuskilpailuissa maaliskuun alussa Espoossa.

Kävikin niin, että löytyi juuri hänelle sopiva laji.

Mutta aivan aluksi täytyy kysyä, että mikä ihmeen Ninja Race? Monelle lukijalle tulee varmasti toimittajan tavoin sanaparista mieleen televisiossakin nähty "American Ninja Warrior", jossa kisailijat pyrkivät pääsemään tasapainoa, voimaa ja kestävyyttä vaativan radan päästä päähän hurraavan yleisön kannustaessa.

– Sieltä otetaan kyllä vaikutteita ja etenkin uusia esteitä, mutta ohjelmassa esitetty kilpailu on erilainen ja tietenkin enemmän "showta" kuin Ninja Race, kertoo Kota-aho.

Mutta on Ninja Racekin vauhdikas ja nopeatempoinen esteratakisa. Se koostuu kymmenestä esteestä: kuten "peg board", "cliffhanger", "monkey bars" tai perinteisemmistä, kuten tasapainopuomi ja köysikiipeily. Esteet vuorottelevat keskenään muodostaen 18 tehtävän kokonaisuuden, joka suoritetaan aikaa vastaan.

– Ninja Racessa ei ole siis samanlaista rataa kuin TV-ohjelmassa, joka suoritetaan pisteestä A pisteeseen B, vaan tässä tehtiin kolme kierrosta ja välissä tehtiin eri suoritteita joka kierroksella, Kota-aho vielä selventää.

Se mikä Ninja Racella on yhteistä televisiossa käydyn kilpailun kanssa, on vaadittavat fyysiset ominaisuudet. Juoksukunnon täytyy olla kunnossa, mutta vielä tärkeämpää on puristusvoima ja kestävyys, sillä esteet ovat armottomia.

– Maratonilla pystyy vielä jotenkin sisulla laahautumaan maaliin, mutta jos puristusvoimat loppuvat, niin sitten ne vain loppuvat, vaikka kuinka irvistäisi, Kota-aho kuvailee.

Millaista oli treenata kisaa varten?

– Kaveri vinkkasi tästä minulle helmikuun puolessa välissä ja mietin, että tämä on ehdottomasti minun juttuni, ja siitä sitten pari viikkoa valmistauduin ja yksi palautuva viikko, Kota-aho paljastaa.

Aivan nollilta ei tietenkään kisaan tarvinnut lähteä, sillä Kota-aho treenaa kisassa vaadittavia ominaisuuksia lähes päivittäin. Hän pitääkin hyvää yleiskuntoa ja kestävyyttä ehdottoman tärkeänä ominaisuutenaan.

– Kisoissa vaaditaan aivan hirveä määrä puristusvoimaa, ja siinä täytyy perustan olla vahva.

Nyt tuli kisoissa oman sarjan voitto ja kokonaiskisan toinen sija. Kisoja käytiin myös samaan aikaan ympäri maailman, ja Kota-ahon kansainvälinen sijoitus oli 29. Iskikö nyt kipinä jatkaa treenaamista ja yllätyitkö jo nyt siitä, kuinka hyvin kisat sujuivat?

– Mielen puolesta olin jo valmistautunut voittamaan koko kisan, mutta kun en oikeasti tiennyt yhtään tasosta tai kuinka paljon on osallistujia, niin siihen nähden olin ylpeä omasta suorituksestani.

– Ilmoittauduin jo seuraaviin kilpailuihin, kun toimitsijatkin olivat innoissaan siitä minun tekemisestäni. Nyt on kova halu kehittyä lisää, Kota-aho vinkkaa.

Lajista innostuneen Kota-aho onkin virittelemässä pihalleen omaa ninjarataa. Treenaus jatkuu sitä ennen yläkerran kotisalilla ja Mäntsälän Velmumestan esteillä. Ykköspaikka on varmasti jo mielessä?

– Ehdottomasti, kun ero oli vain yhden pisteen ja 40 sekuntia, niin nyt kun tietää omat heikot lenkit, niin voi niitä ryhtyä treenaamaan.

Päivitetty 9.3. klo 12.49: muutettu televisio-ohjelman nimeä.