Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yandex-tietojätin ainoa Venäjän ulkopuolinen datakeskus on Mäntsälässä

Yandexin hukkalämpö tuottaa lähes kaiken kaukolämmön kunnassa. Mitä jos Yandex lopettaa? Nivoksen toimitusjohtaja vakuuttaa, että energiaa riittää.

Mäntsälässä Kapulin yritysalueella on harvinaisuus. Se on venäläisen ict-jätin, Venäjän Googleksi nimitetyn Yandexin ainoa datakeskus Venäjän ulkopuolella.

Datakeskus on toiminut vuodesta 2013 eli se tuli ennen kuin Venäjä hyökkäsi Krimille.

Suurella ilolla Mäntsälään vastaanotettu datakeskus on saanut pahasti siipeensä niin kuin koko Yandexkin Venäjän helmikuussa aloittaman hyökkäyssodan jälkeen.

Yandexin tullessa yritys korosti paria seikkaa. Toinen oli se, että yhtiö haluaa kiinteäksi osaksi Mäntsälän yhteisöä. Tätä painotti Aleksei Zhumykin, Yandexin Data Center-operaatioiden johtaja kesällä 2013, kun ensimmäistä tietokonesalia rakennettiin.

Mäntsäläläiseen yhteisöön Yandex kiinnittyi läheisesti viimeistään vuonna 2015, kun valtavasti energiaa käyttävän konesalin hukkalämpöä alettiin ohjata silloisen Mäntsälän Sähkön, nykyisen Nivoksen kaukolämpöverkkoon.

Sittemmin Yandex rakensi toisen konesalin. Yandexilla on Kapulissa varaus kaikkiaan neljälle salille.

Kaukolämpö ei lopu

Marko Ahl

Toinen, sivulauseissa sanottu seikka, oli että yhtiö ei ole Putinin suosiossa eikä sitä kautta täysin hänen talutusnuorassaan.

Vladimir Putinin osallistuminen Yandexin 20-vuotisjuhliin vuonna 2017 kertoo kuitenkin toista.

Yandex ja sen omistaja Arkady Volozh alkoivat menettää arvoaan saman tien, kun syntymäpäivävieras hyökkäsi Ukrainaan toissa torstaina. Talouslehti Forbesin mukaan Volozhin omaisuuden arvo putosi viidessä päivässä 2,6 miljardista dollarista 0,58 miljardiin dollariin eli yli kaksi miljardia dollaria..

Vaikka Yandexin toimintaan ei vielä ole kohdistettu pakotteita, yhtiön tulos on suuressa vaarassa romahtaa.

Yandex on Venäjän isoin digitaalisen mainonnan tulonsaaja, ja tämä pohja on nyt suurissa vaikeuksissa.

Yandexin on Venäjään kohdistuvien teknologisten pakotteiden vuoksi entistä vaikeampi saada korkean teknologin tuotteita kuten siruja.

Ruplan putoava kurssi vaikeuttaa lähes kaikkia Yandexin kehitystoimia. Lisäksi yhtiön osakkaina on pakotteiden alaisia tahoja, kuten VTB-pankki, Forbes listaa.

Yhtiön romahdusmainen tila saattaa merkitä toiminnan loppumista Mäntsälässä, vaikka pakotteet eivät sitä vaatisikaan.

Mäntsälän kaukolämpö perustuu Yandexin hukkalämpöön.

Nivos-konsernin toimitusjohtaja Marko Ahl vakuuttaa, että kaukolämpö ei Mäntsälästä lopu.

– Kaukolämmön tuottoon on käytettävissä myös maakaasu ja kevyt polttoöljy, Ahl sanoo.

Maakaasu on kuitenkin venäläistä ja kevyt polttoöljykin osittain.

– Maakaasulle on saatavilla muitakin lähteitä kuin venäläisiä. Liedontien lämpövoimala toimii kevyellä polttoöljyllä ja sen saatavuus ei riipu venäläisistä. Lisäksi on olemassa Baltic Connector Viroon, Ahl viittaa kaasuputkiin Suomen ja Viron välillä.