Jos haluat auttaa ukrainalaisia, älä toimi ainakaan näin: voit aiheuttaa lisää hätää – Näillä vinkeillä apu menee perille

Suomalaisilla on nyt kova halu auttaa ukrainalaisia, mutta yksityiset keräykset voivat jopa syventää ukrainalaisten hätää ja aiheuttaa ympäristökatastrofin. Näin varoittaa toiminnanjohtaja Maria Mekri Safer Globe -ajatushautomosta, joka on erikoistunut rauhanrakennukseen.

– Ihmisten auttamishalu on ymmärrettävästi valtavaa mutta sama auttamisen halu on aiheuttanut muun muassa Haitissa ympäristökatastrofin ja vaikeuttanut monia kriisitilanteita entisestään, Mekri kirjoittaa Facebookissa.

Ympäristökatastrofi voi hänen mukaansa syntyä, jos ukrainalaisille viedään suuria määriä tavaraa, jota he eivät halua. Ukrainalaisia haluaa nyt auttaa niin käsittämättömän moni, ettei alueella pystytä enää koordinoimaan apua, Mekri varoittaa. Hän korostaakin, että Ukrainaan tai lähialueille ei nyt pidä lähteä.

Päivitystä on tätä kirjoittaessa jaettu lähes 800 kertaa. Samasta aiheesta on kirjoittanut moni muukin toimija Facebookissa.

Tällaisia ongelmia yksityinen Ukraina-apu kohtaa

"Se on kieli, jota Kremlissä varmasti ymmärretään": Epävirallisillakin keinoilla on merkitystä Venäjän painostuksessa – Poikkeuksellisen voimakkaat pakotteet yllättivät Putinin, tutkija arvioi

Avustamisen perusperiaate on Mekrin mukaan "Do no harm" eli älä aiheuta haittaa. Tämä tarkoittaa niin sanottujen epäsuorien kielteisten vaikutusten välttämistä. Sen sijaan, että kysyisi "miten minä autan" kannattaa Mekrin mukaan kysyä, mikä apu eniten auttaa ja tehdä yhteistyötä muiden kanssa.

Tehokkain tapa auttaa on antaa rahaa isoille, kansainvälisille apuorganisaatioille. Mekri ei mainitse näitä päivityksessään, mutta esimerkiksi Suomen Punainen Risti on lähettämässä auttajia Ukrainaan.

– Kyllä, hallintoon menee rahaa mutta eipä mene sitten korruptioon tai järjestäytyneelle rikollisuudelle.

Mekri toteaa, että yksityiset avustuskuljetukset saattavat vain kuormittaa paikallisia ja auttaja voi itse joutua vaaraan.

– Älä vaikeuta jo ennestään vaikeaa tilannetta, Mekri kirjoittaa isoilla kirjaimilla.

Hänen mukaansa yksityiset auttajat saattavat esimerkiksi viedä paikalle tavaraa, jota ei tarvita, tukea vahingossa järjestäytynyttä rikollisuutta tai korruptiota sekä vaarantaa lisää siviilejä – auttajan itsensä.

Mekri huomauttaa, että aseiden tai aseisiin verrattavien tarvikkeiden vieminen on vientirikos ja lisäksi aseet luultavasti joutuvat vääriin käsiin.

Mekri toteaa, ettei tavaran toimittaminen rajalle riitä, vaan se pitää pystyä jakamaan avun tarvitsijoille asti. Jotta avun saa perille, tarvitaan pitkäaikaisia kontakteja Ukrainaan ja kielitaitoa: englannilla ei pärjää.

Tietolaatikosta löydät Mekrin vinkit, kuinka tavallisen suomalaisen kannattaa auttaa ukrainalaisia.

13- ja 16-vuotiaat tytöt antoivat viikkorahansa Ukrainaan, ja nyt perhe tarjoaa myös makuuhuonetta sotaa pakeneville – "Tuntui, että haluan tehdä enemmän", sanoo äiti

Vinkit

Näin autat ukrainalaisia

Tässä Maria Mekrin Facebookissa julkaisemat vinkit auttajille:

Älä lähde Ukrainaan tai lähialueille! Auttamisenhalu on niin käsittämätön, ettei koordinaatio enää kestä.

Anna rahaa isoille (kansainvälisille) apuorganisaatioille.

Valmistaudu auttamaan ukrainalaisia perheitä Suomessa, kun tarve ilmenee.

Viesti aktiivisesti rauhan puolesta ja osoita tukeasi Ukrainalle. Tämä ei sotatoimia lopeta, mutta luo painetta Venäjällä ja antaa jaksamista ukrainalaisille.

Vastusta russofobiaa Suomessa ja muuallakin. Tuomitse Putinin Venäjän toimet mutta kunnioita venäläisiä sekä Venäjää ylipäätään. Tässä ei ole ristiriitaa. Vastusta kaikenlaista yksinkertaistamista eli "me " ja "he" retoriikkaa. Älä tue Putinin kuvaa, että länsimaat vihaavat Venäjää ja venäläisiä. Pyri siihen, ettei konflikti leviä tänne yksilötasolle. Puutu heti jos kuulet huutelua tai muuta vastaavaa ja muistuta, että niin pelataan Putinin pussiin.

Tue venäläisten vastarintaa Putinia vastaan, jos voit. Erityisesti tarvittaisiin sankaritarinoita venäläisistä, jotka sanovat "ei" sodalle.

Päivitä tietokoneesi ja ole kriittinen. Disinformaatiokampanjat ja kyberhyökkäykset oletettavia täälläkin. Suomessa luultavimmin tarkoituksena jakaa väestöä ja luoda epäluottamusta. Pelataan joukkueena.

Tue rauhanrakentamista tekeviä toimijoita Suomessa.

Juttua päivitetty 2.3.2022 kello 12.58: Lisätty tieto, että aiheesta on kirjoittanut moni muukin .

HS-gallup: Suomalaiset tuomitsevat Venäjän sotatoimet lähes yksimielisesti, aseapua Ukrainaan lähettäisi niukka enemmistö

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut