Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eläimistä on iloa, vaikka ei omistaisi omaa – Mäntsälässäkin toimii vapaaehtoistoiminnan koiria

Lemmikkieläinten silittämisen ja hoivaamisen on todettu kliinisten tutkimusten mukaan lievittävän kipua ja stressiä. Jokaisella ei ole silti välttämättä mahdollisuutta hankkia tai omistaa omaa lemmikkiä, joten Mäntsälässäkin toimii vapaaehtoisia, jotka tuovat omia lemmikkejään paijattavaksi muiden iloksi.

Olen mukana, kun Karvakaverit Milli ja Hessu käyvät omistajineen kuukausittaisella vierailulla Eteva kuntayhtymän Mäntsälän toimintakeskuksella. Ennen tapaamista meillä oli aikaa jutella hieman toiminnasta.

– Tässä on se eroavaisuus Kennelliiton toimintaan, että tämä ei rajoitu vain koiriin, eli jos joku haluaisi tuoda vaikka tarantulan näytille, niin sekin on mahdollista, Millin omistaja Taina Linden kertoo.

Linden on aikaisemmin työskennellyt Etevan kuntayhtymässä, joten hänen oli helppo sopia Karvakaverien tapaamiset entisen työpaikkansa kanssa. Vaikka toimintaan voi tuoda mukaan eläimen kuin eläimen, on koirat suosituimpien listalla sen vuoksi, että ne ovat helpommin koulutettavia kaveritoimintaa varten.

– Koira saa aina kerrakseen huomiota. Monelle se voi olla ahdistava tilanne, mutta Milli kävi kaikki järjestelmällisesti läpi.

Niin käy tälläkin kertaa. Aluksi koiria tuli tapaaman vain muutama toimintakeskuksen asiakas, mutta pian kaksikko Milli ja Hessu saivat kumpikin osakseen runsaasti huomiota ja rapsutuksia. Tarkoituksena onkin, että ryhmät pääsevät turvallisesti tutustumaan eläimiin.

Koira saa aina kerrakseen huomiota.

Taina Linden.

Kaverikoiratoiminta on kasvattanut vuosi vuodelta suosiota, mutta korona on valitettavasti vähentänyt viime vuosina käyntejä.

– Viime vuonna meillä on ollut kaverikoiratoiminnassa mukana aktiivisesti noin 1000 ohjaajaa ja 1100 kaverikoiraa, Kaisa Huttunen Kennelliiton viestinnästä kertoo.

Omanlaista kaveritoimintaa harrastavat myös kirjastojen lukukoirat.

Kennelliitosta myös kerrotaan, että viime vuoden lopulla Kennelliiton lukukoiraohjaajia oli yhteensä 273 ja lukukoiria 294.

Heistä 88 ohjaajaa oli aktiivisia vuoden 2021 aikana. Myös Mäntsälässä on oma lukukoira Eetu.

Eetu on palvellut aktiivisesti Mäntsälän kirjaston lukukoirana jo viiden vuoden ajan. Kuinka Eetusta tuli lukukoira?

– Tunsin tämän edellisen lukukoiran emännän, niin sitten kun se oli jäämässä eläkkeelle pois muuton vuoksi, niin tuli mieleen, että Eetu soveltuisi tähän. Silloin meillä ei ollut Eetun kanssa mitään yhteistä harrastusta.

– Sitten olin tänne yhteydessä ja päädyimme Kennelliiton lukukoirakurssille. Se oli vasta kolmas, joka järjestettiin, Eetun omistaja kertoo.

Eetulle pääsee lukemaan maanantaisin kello 18–19. Suosio on ollut vaihtelevaa, ja etenkin koronan aikaan on ollut vaikea ylläpitää lukusuhdetta yhden lapsen kanssa. Lukeminen on silti koiralle mielekästä, sillä koira kuuntelee kiinnostuneena, eikä tuomitse, vaikka tavutus välillä takeltelisi.

Soveltuvan koiran täytyy olla peruskoulutettu ja rauhallinen, sekä pystyä kohtaamaan paljon erilaisia ihmisiä. Ominaisuudet kannattaa painaa mieleen, sillä Eetu on pian jäämässä eläkkeelle ja kirjastolta vapautuisi paikka uudelle lukukoiralle.

– Tuntuu, että ihan joka kulmalla ei näitä kasva, mutta vaikka ei löytyisi heti valmista koiraa, niin olisi eduksi, jos olisi valmis kouluttautumaan, kirjastonhoitaja Carita Friberg kertoo.