Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hannu Salin teki Kaukalammen vanhasta kyläkoulusta itselleen kodin: ”Tämä oli tavallaan heräteostos”

Useampi kunta on tiivistänyt viime vuosina kouluverkkoaan niin, että vanhoja kyläkouluja on jäänyt tyhjilleen.

Sama kohtalo odotti Kaukalammen koulua vuonna 2013, kun koulu lakkautettiin ja oppilaat siirtyivät Saaren tai keskustan alueen kouluihin.

Kauan ei koulu ehtinyt kuitenkaan olla tyhjillään, kun tiloihin muutti uusi asukas.

Koulussa asuu nyt it-alan ammattilainen Hannu Salin puolisoineen.

Idea vanhaan kouluun muuttamisesta syntyi hetken mielijohteesta.

– Tämä oli tavallaan heräteostos, että ikinä en muuttaisi kansakouluun, mutta yksi syyskuun päivä Jokelassa avioeroprosessi oli meneillään ja olimme myymässä Jokelan taloa, niin näin Tuusulanjärven Viikkouutisissa ilmoituksen: ”Mäntsälässä on myynnissä kansakoulu”.

– Tuli sellainen välähdys ja koko ulkomaailma katosi ympäriltä ja näin tulevaisuuteen, että mitä kaikkea tapahtuu seuraavina vuosikymmeninä. Silloin tiesin, että mikä se tulevaisuus on ja nyt pitää vain noudattaa sitä reittiä, että pääsen sinne, Salin kuvailee hymyssä suin ajatuksenjuoksuaan tuolloin.

Eikä päivääkään ole tarvinnut katua.

Uudessa kodissa on kaikki se, mistä Salin oli mielikuvissaan haaveillut. Luonto on lähellä, pihassa on omia eläimiä ja hyötykasveja ja käynnissä on paljon mielenkiintoisia omia projekteja.

Viime kesänä pihaan rakentui koppi kanoille ja tulevina vuosina suunnitteilla on viinikellarin järjestäminen ja yläkerran ison juhlatilan valjastaminen esimerkiksi ”salakapakaksi”.

– Hauskaa, kun olen aina inhonnut koulussa käyntiä ja nyt asun koulussa, Salin naurahtaa.

Mutta tuliko vanhaan rakennukseen muuttaessa vastaan mitään yllätyksiä tai asioita, joihin ei osannut varautua?

– Kaikki yllätykset ovat olleet positiivisia, Salin paljastaa.

Kävi ilmi, että vuosisadan alussa rakennettu koulu on pidetty erittäin hyvässä kunnossa. Kuntotarkastuksen loppuraportissa ei ilmennyt mitään välitöntä korjaustarvetta ja esimerkiksi Salinin ei ole täytynyt avata lainkaan lattioita. Nykyinen muovimatto on moitteettomassa kunnossa.

– Tämä vanha koulu on siitä hyvä, kun tämä on kivijalalla ja alhaalla on ryömintätila, niin se tuulettaa tätä alapohjaa niin hyvin, että tässä ei ole mitään pelkoa homeesta.

Aivan valmista ei koulussa silti ollut. Iso sähkölämmitteinen rakennus käytti luonnollisesti paljon energiaa, joten Salinin täytyi tehdä pientä arviota energiankulutuksesta. Maalämpöön siirtyminen olisi vaatinut kahden porakaivon ja pitkien putkien asentamista, joten halvempana vaihtoehtona hän asensi taloon kaksi ilmalämpöpumppua.

Myös eristeisiin kannattaa kiinnittää huomiota.

Vesihuollon suhteen Salin kunnosti koulun oman kaivon, joka oli ollut hetken aikaa pois käytöstä.

– Kaivo oli otettu pois käytöstä naapurin ison lehmätilan vuoksi, mutta toiminnan hiipuessa kaivo voitiin ottaa taas käyttöön. Puhdistuksen ja tiivistyksen jälkeen yli 10 metrinen kaivo pystyttiin ottamaan taas käyttöön, eikä tarvitse liittyä kunnan vesijohtoverkkoon, Salin kertoo.

Nyt oman kaivon vettä voi juoda jokaiselta koulun käytävän juomapisteeltä, ja varmasti on puhdasta.

Kotona viihtyvälle pariskunnalle vanha koulu on mahdollisuuksia täynnä. S-ryhmällä it-päällikkönä työskentelevän Salinin kotitoimisto on nykyään ison luokkahuoneen korokkeella, josta hän voi näyttöjen takaa vilkuilla kaukoputkella Kaukalammen lintuja.

Jo ennen koronaa etätöitä tehneelle Salinille olikin tärkeää, että rakennukseen saatiin helposti vedettyä nopea tietoliikenneyhteys. Asia oli sen verran tärkeä, että se hoidettiin kuntoon muuton jälkeen jopa ennen sängyn kokoamista.

Kodin lisäksi pariskunnalle on tärkeää yhteisöllisyys. Kylän lapset saavat leikkiä koulun pihassa ja kaikille ohikulkijoille moikkaillaan tai jäädään juttelemaan. Haaveissa olisi myös olla mukana perustamassa Kaukalammen kyläyhteisöä.

– Kyllä täällä voisi olla sellainen ja tähän se voisi kokoontua.