Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mäntsälän asuinrakennusten vero Helsingin seudun korkein

Järvenpäässä kunnallisveroprosentti on Keski-Uudenmaan kuntien korkein, 20,25. Tuusula tulee kannoilla 19,75 prosentillaan ja Kerava verottaa asukkaitaan keveimmin 19,25 tuloveroprosentillaan.

Helsingin seudun kunnista Kerava oli ainoa, joka nosti kahta veroprosenttiaan viime vuodesta. Toinen niistä on yleinen kiinteistöveroprosentti, jota Kerava nosti 0,13 prosenttiyksiköllä.

Tänä vuonna Helsingin seudun kuntien korkein yleinen kiinteistöveroprosentti on Järvenpäässä ja Keravalla (1,45). Tuusulassa kiinteistöveroprosentti on 1,15.

Helsingin seudun kunnista pienin kiinteistöveroprosentti on Kauniaisissa, Helsingissä ja Kirkkonummella (0,93).

Kerava nosti myös vakituisen asuinrakennuksen kiinteistöveroprosenttia viime vuodesta 0,19 prosenttiyksiköllä nykyiseen 0,60 prosenttiin. Järvenpäässä kyseinen veroprosentti on silti hieman suurempi, 0,65, ja Tuusulassa 0,48.

Helsingin seudun kunnista suurin vakituisen asuinrakennuksen veroprosentti on Mäntsälässä, 0,70. Helsinki, Kauniainen, Espoo, Vantaa ja Kirkkonummi verottavat vakituisen asuinrakennuksen omistajia vähiten (0,41).

Kirkollisveroprosentti on Järvenpäässä ja Keravalla 1,25 ja Tuusulassa 1,45. Kyseiset kunnat kuuluvat keskikastiin, sillä Helsingin seudun kuntien korkein kirkollisveroprosentti on Pornaisissa (1,75). Matalin se on Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa (1,0).

Veronmaksajain Keskusliiton vuoden 2022 kuntaverovertailusta selviää, että tänä vuonna Manner-Suomen kireimmin tuloja verottava kunta on Halsua ja kevein verottaja Kauniainen. Halsualla keskituloiset palkansaajapuolisot maksavat tuloistaan veroja ja veronluonteisia maksuja vajaat 27 900 euroa, kun huomioon otetaan kunnallis- ja kirkollisveron sekä valtion tuloveron, yleisradioveron ja palkansaajan sosiaalivakuutusmaksut. Ero on yli 5 100 euroa Kauniaisiin nähden.

Keskituloiset palkansaajapuoliset maksavat Järvenpäässä veroja ja veronluonteisia maksuja yhteensä 25 240 euroa vuodessa, Tuusulassa 25 026 euroa ja Keravalla 24 528 euroa.

Suomen keveimmin verottavaan kuntaan eli Kauniaisiin nähden keskituloiset palkansaajapuolisot maksavat Järvenpäässä 2 490 euroa enemmän veroja ja veronluonteisia maksuja vuodessa. Tuusulassa maksetaan 2 277 euroa ja Keravalla 1 779 euroa enemmän Kauniaisiin verrattuna.

Keskusliiton mukaan vertailun palkansaajapuolisoiden kotikunnan perusteella määräytyvät verot koostuvat suurimmaksi osaksi kunnallisverosta. Kirkollis- ja kiinteistövero muodostavat vain murto-osan puolisoiden koko verotaakasta. Puolisoiden maksamat sosiaalivakuutusmaksut sekä valtion tulovero ovat likipitäen samat paikkakunnasta riippumatta.

Manner-Suomen maakunnista verotus on keskimäärin keveintä Uudellamaalla, kireintä Etelä-Savossa.

– Muutokset kuntien kunnallisveroprosenteissa olivat poikkeuksellisen vähälukuisia vuodelle 2022. Vaikuttaisi, ettei ensi vuonna voimaan tuleva sote-uudistus saanut kuntia korottamaan veroprosenttejaan varmuuden varalta, arvioi selvityksen tehnyt Veronmaksajien ekonomisti Janne Kalluinen tiedotteessa.

– Sote-uudistuksen myötä kaikkien kuntien tuloveroprosentteihin tehdään ensi vuonna tasasuuruinen leikkaus, joka määrittää kunkin kunnan tuloveroprosentin 2023. Tämän vuoksi erot kuntien tuloveroprosenttien välillä säilyvät ennallaan myös ensi vuonna, Kalluinen jatkaa.