Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hovioikeus määräsi talokaupasta hyvityksiä – katto vuoti sisätiloihin

Helsingin hovioikeus on ratkaissut mäntsäläläistä rintamamiestalokauppaa koskevan riita-asian asunnon ostajan hyväksi. Myyjän kontolle lankesi kaikkiaan noin 68 000 euron lasku.

Kauppa 57 vuotta vanhasta, Mäntsälässä sijaitsevasta rintamamiestalosta oli tehty marraskuussa 2015. Kauppahinta oli 153 000 euroa.

Kaupanteon jälkeen kiinteistössä oli ilmennyt merkittäviä virheitä, jotka ostaja oli havainnut sen jälkeen, kun kiinteistöllä olevan omakotitalon katto oli maaliskuussa 2018 vuotanut vettä sisätiloihin.

Tämän jälkeen ilmeni, että myyjän tekemissä rakennuksen yläpohjan ja katon remonteissa on ollut rakennusvirheitä, joissa ei ole noudatettu silloisia rakennusmääräyksiä.

Myös myyjän teettämissä sähkötöissä havaittiin puutteita eikä saunan viemäri ollutkaan kunnallistekniikassa, vaikka ostajalle oli niin kerrottu.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus katsoi maaliskuussa 2020 tehdyssä päätöksessään muun muassa, että ne korjauskustannukset, jotka ovat olleet myyjän vastuulla ovat 1620 euroa eikä niin pienen virheen voida olettaa vaikuttaneen kaupan lopputulokseen vaikka ostaja olisi ollut niistä tietoinen ennen kauppaa. Käräjillä katsottiin myös, että näin vanhoissa omakotitaloissa on useimmiten joitain puutteita.

Hovioikeus oli kuitenkin toista mieltä ja esimerkiksi se, että saunan viemäriä ei oltu liitetty kunnallistekniikkaan niin kuin ostaja oli saanut tietää, oli merkityksellinen kaupanteossa – ei viemärin varsinainen käyttöikä. Yläpohjassa ja katossa oli hovioikeuden mielestä laatuvirhe.

Hovi kumosi käräjäoikeuden tuomion ja vapautti ostajan oikeudenkäyntikuluja ja selvittelykuluja koskevasta korvausvelvollisuudesta.

Myyjä velvoitettiin maksamaan ostajalle hinnanalennuksena 20 000 euroa tuottokorkoineen 11.2.2016 alkaen aina kanteen vireille tuloon saakka eli 23.1.2019.

Lisäksi hän joutuu maksamaan vahingonkorvauksena 855 euroa ja selvittelykuluina 1331 euroa korkoineen 28.4.2018 alkaen.

Myyjän pitää myös korvata ostajan oikeudenkäyntikulut korkoineen kuukauden kuluttua hovin päätöksestä: käräjäoikeuden summa on 25 000 euroa ja hovioikeuden 22 000 euroa.