Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

SPR ulkoilutti vanhuksia ystävänpäivänä: "Jokainen päivä pitäisi olla ystävän päivä"

Räntäsade ja kolea tuuli eivät pelottaneet neljästä eri palvelutalosta Kapinatorille pääosin pyörätuolilla kuljetettuja vanhuksia nauttimasta ystävänpäivän tapahtumasta.

Vapaaehtoiset SPR:n Mäntsälän osaston aktiivit tekivät parhaansa työntäessään pyörätuoleja pitkin loskaisia katukäytäviä kohti toria.

– Tämä tuntuu ihan hyvältä, kun voi nähdä muita, huokaa sadesuojan alta Kivistöntien palvelutalossa asuva Milja Forsgren.

– Minähän olen jo toista kertaa tällaisessa tapahtumassa. Koronan vuoksi yhteydenpito ystäviin on rajoittunut paljon, lähinnä on soiteltu puhelimitse. Jospa tästä koronasta päästään viimein eroon.

Kulttuurisihteeri Tarja Kuusela kiitteli reippaita ystävätoiminnan aktiiveja sekä tietysti vanhuksia.

– Jokainen päivä pitäisi olla ystävän päivä. Tarjoudutaan olemaan toisillemme ystäviä, mennään paikalle tapaamaan ystäviä, kun siihen tarjoutuu mahdollisuuksia, kannusti Kuusela.

Kuusela kertoi myös kouluterveyskyselystä, jossa 10 prosenttia Mäntsälän nuorista kokee yksinäisyyttä. Jopa neljäsosalla ei ole hyviä kavereita.

– Tämäntyyppinen ystävänpäivän ulkoilutustapahtuma on Mäntsälässä ideoitu, sanoo SPR:n osaston ystävätoimija Merja Hietala.

Vanhuksia on päästy ulkoiluttamaan koronasta huolimatta.

Alunperin ystävänpäivä polveutuu mahdollisesti antiikin Roomassa 15. helmikuuta vietettyyn Lupercalia-juhlaan.

Kristityt yrittivät lopettaa pakanalliseksi kokemansa juhlan 400-luvulla. Se ei onnistunut, vaan juhlaperinteitä siirtyi päivää aiemmin vietettyyn pyhän Valentinuksen päivään.

Valentinuksen päivän vietosta kehittyi 1900-luvulla Amerikassa nykyisenkaltainen juhla kortteineen ja lahjoineen. Sieltä se tuli takaisin Eurooppaan, ja Suomessa ensimmäisiä ystävänpäiviä on vietetty 1980-luvulla. Kalenteriin päivä merkittiin 1996.