Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mäntsälä jäämässä ilman paikkaa aluehallituksessa

Puolueilla alkavat olla selvillä nimet hyvinvointialueiden luottamuspaikoille. Nimilistoja kuitenkin kierrätetään erilaisissa puolue-elimissä ja valinnat ovat lopullista sinettiä vailla.

Päätettävänä on aluehallituksen 17 paikkaa sekä lautakuntien ja jaostojen paikkoja.

Keskeisimmäksi periaatteeksi näyttää tulevan ehdokkaan saama äänimäärä aluevaaleissa. Mukana valintaperusteissa on monta mutakin seikkaa, kuten se, kuinka monta ääntä kustakin kunnasta on annettu.

Se, mistä kunnasta ehdokas on, näyttää kuitenkin jäävän kakkosriviin valintaperusteissa. Esimerkiksi Mäntsälä, josta valittiin kahdeksan valtuutettua 69-jäseniseen aluevaltuuston on jäämässä tämän hetken tietojen mukaan kokonaan ilman paikkaa hallituksessa.

Mäntsälästä valittiin aluevaltuustoon kahdeksan edustajaa. Kun joka neljäs valtuutettu pääsee hallitukseen, Mäntsälälle kuuluisi kaksi edustajaa.

Mäntsälästä valittu Tapio Havula harmittelee linjausta, jonka perusteelle iso alue hyvinvointialuetta eli Mäntsälä ei saisi yhtään hallituspaikkaa.

– Linja tuntuu olevan aika tiukasti se, että vaalien äänimäärä on ratkaiseva tekijä, Havula kertoo huomanneensa.

Mäntsälästä erityisesti Pihla Keto-Huovinen (kok) sai paljon ääniä. Keto-Huovinen ei kuitenkaan tavoittele aluetason luottamuspaikkoja.

– Kansanedustajuus ja Mäntsälän kunnanvaltuuston puheenjohtajuus ovat merkittäviä luottamustoimia. Lisäksi on mielestäni hyvä, että päätösvalta jakaantuu useammalle ihmiselle, Keto-Huovinen sanoo.

Kyseessä on kuitenkin aluevaalit, joissa valitaan sopivimmat hallitusjäsenet ja puheenjohtajat kaikkien ehdokkaiden joukosta, sanoo kaksi vaalien ääniharavaa, Eemeli Peltonen (sd) Järvenpäästä ja Kalle Ikkelä (kok) Tuusulasta.

Molemmat kuitenkin huomauttavat, että myös koko alueen edustus yritetään ottaa huomioon.

Lopullisesti nimivalinnat tehdään aluevaltuustossa 3. maaliskuuta.