Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Satojen autojen letka liikkeellä – törkeitä liikenneturvallisuuden vaarantamisia, pahoinpitely, vahingonteko...

Itä-Uudenmaan poliisia työllistivät viime viikolla myös kotihälytykset sekä ampuma-aseisiin liittyvät tehtävät.

Itä-Uudenmaan liikennepoliisin partiot valvoivat viime viikonloppuna Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueelle osittain ulottunutta isoa kokoontumisajoa.

– Lauantaina noin 400 auton letka lähti liikkeelle Lohjalta ja jatkoi edelleen Hyvinkään ja Mäntsälän kautta Sipoonlahdelle. Matkustajat mukaan lukien mukana oli noin tuhat henkilöä. Poliisipartiot totesivat matkan varrella useita tapauksia, joissa kuljettajien epäillään syyllistyneen törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen, ylikomisario Timo Leppälä selvittää.

Ylinopeuksien lisäksi yksi kokoontumisajoon osallistunut henkilö juoksi Sipoonlahdella poliisiauton kiinni ja avasi sen takaoven sillä seurauksella, että auto joutui pysähtymään. Henkilö päätyi poliisin säilöön. Paikalla tapahtui myös epäilty pahoinpitelyrikos ja vahingonteko, josta myös yksi henkilö otettiin kiinni.

– Yleisesti ottaen kokoontumisajossa oli levoton meininki. Sipoonlahdella sijaitsevan huoltoaseman piha-alueella ammuttiin ilotulitteita. Sieltä autot jatkoivat matkaansa vielä Nurmijärvelle, jossa sielläkin huoltoaseman pihalla ilotulitettiin. Tapahtuman osallistuneet hajaantuivat vasta hieman ennen kolmea yöllä.

Vaikka tehtävämäärissä eletään vuoden hiljaisinta aikaa, Itä-Uudenmaan poliisilla oli viime viikolla yhteensä 1 489 poliisitehtävää, joista viikonloppuna hoidettiin reilut 500.

– Tehtävät koostuivat varsin tavanomaisista rikoksista ja häiriöistä. Mitään erityisen törkeää rikosta ei tehtävien yhteydessä ilmennyt, rikoskomisario Jere Pääkkönen kiteyttää.

– Koko korona-ajalle tyypillisesti yksilön suojaan kohdistuvia tehtäviä ja niihin lukeutuvia kotihälytystehtäviä oli viikonloppuna runsaasti. Niitä hoidettiin 200, joista noin puolet oli kotihälytystehtäviä.

Ampuma-aseisiin liittyvät poliisitehtävät ovat lisääntyneet huomattavasti viimeisen vuoden aikana.

– Koska aseisiin liittyvien tehtävien hakeminen on jälkeen päin erittäin vaikeaa, Itä-Uudenmaan poliisi alkoi viime maaliskuussa aktiivisesti seurata ampuma-aseisiin liittyvien operatiivisten tehtävien määrää, komisario Jarmo Ojala kertoo.

– Hätäkeskuksen poliisipartiollemme välittämille tehtäville, joissa ennakkotietojen mukaan on kyse ampuma-aseista tai vastaavista, varaudutaan siten, että kyseessä on oikea ampuma-ase. Tehtävälle menee aina enemmän kuin yksi partio eli sitä varten perustetaan erillinen tilanneorganisaatio.

Ojalan mukaan tapauksia, joissa erillisen asetilanneorganisaation perustamiselle tulee tarvetta, on keskimäärin kymmenkunta kuukaudessa.