Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

A2-kielet pyritään mahduttamaan mukaan opetussuunnitelmaan – "Opetuspalvelut tekee tästä huolellisen valmistelun"

Kunnanvaltuustossa käsiteltiin helmikuun alussa kaksi kieltenopiskeluun liittyvää aloitetta.

A2-kieli on alakoulussa alkava valinnainen kieli.

Asiaa koskeva aloite osui siinä mielessä hyvään ajankohtaan, sillä aiemmin on noussut esille se, että etelämäntsäläläiset lapset eivät välttämättä pääse opiskelemaan valinnaisia kieliä Kellokosken yläkoulussa.

Siellä aloittavat ryhmät ovat aloittaneet valinnaisen kielen opiskelun jo alakoulun puolella.

– Aloite tähtää juuri tähän, että tulisi A2-kielen opetusta kokonaisuudessaan Mäntsälässä, jolloin tästä ongelmasta päästäisiin eroon, sivistysjohtaja Timo Ahvo kertoo.

Englanninkielistä opetusta ehdottavan aloitteen myötä kunta teki kustannusarvion, jonka mukaan opetuksen aloittaminen tulisi kunnalle jo yhden luokan osalta kalliiksi.

Lisäksi olisi huomioitava se, että aloitteen perusteella luokkia aloittaisi joka vuosi, jolloin kustannukset kasaantuisivat.

A2-kielten kohdalla puhutaan vain tuntijaosta.

– Muutetaan tuntijakoa, jolloin se vaikuttaa yläkoulujen valinnaisaineiden palettiin ja alakoulujen opetussuunnitelman rakenteeseen siten, että minkä aineiden tunteja tarjotaan ja mistä lähtisi se A2-kielen opetus ja miten se toteutuu niin, että se olisi kaikille mahdollista.

Opetushallitus on määrännyt tuntijaon suhteen minimin, johon jokaisella kunnalla on mahdollisuus vaikuttaa paikallisesti esimerkiksi lisäämällä kielten opetusta.

Järjestely voidaan tehdä samalla, kun kunnassa laaditaan uutta opetussuunnitelmaa ja tuntijakoa katsotaan uusiksi.

– Valmistelussa katsotaan, että muutetaanko tuntirakennetta pysyvästi niin, että A2-kielet tulisivat alakouluun ja opetus jatkuisi yläkoulussa, ja katsotaan myös miten se vaikuttaa muuhun valinnaisuuden tarjontaan.

– Opetuspalvelut tekee tästä huolellisen valmistelun ja jos lautakunta päätyy hyväksymään sen, niin aikaisintaan syksyllä 2023 voitaisiin aloittaa.