Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ciné Mäntsälän yrittäjäpariskunnan ensimmäiset vuodet olisivat elokuvan arvoiset

Nyt tulee leffaa: Itämäet laskevat, että edessä on 150 ensi-illan vuosi.

Mäntsälään rakennettiin elokuvateatteria kaksi vuotta sitten. Sen oli määrä avautua keväällä 2020.

Kaksi vuotta sitten oli alettu puhua oudosta viruksesta. Sitä esiintyi Kiinassa ja se oli levinnyt pienessä määrin Eurooppaankin.

Yhdeltäkään suomalaiselta ei mysteerivirusta oltu löydetty, mutta Lapissa olleelta kiinalaisturistilta kyllä.

Mäntsälässä Taina ja Kaj Itämäen sekä rakentaja Arto Hakalan yhteisprojekti Kulttuurimeijerin tontilla eteni hyvää vauhtia.

– Kyllä me suurin piirtein kuvitellaan tietävämme mihin me ollaan ryhdytty. Meillä on pitkä kokemus elokuva-alalta ja tunnetaan se hyvin, Taina Itämäki vastasi tammikuun alussa vuonna 2020 Mäntsälän Uutisten kysymykseen hirvittääkö avata uusi teatteri.

Mäntsälään oli tulossa elokuvateatteri pitkän tauon jälkeen. Sellainen oli ollut viimeksi keväällä 2005.

Sitten seurasi kymmenen vuoden tauko, kunnes Itämäet alkoivat näyttää elokuvia kunnantalon auditoriossa keväällä 2015. Ne saivat suosion, mutta tila ei ollut elokuvateatteri, vaan kovapenkkinen valtuustosali.

Alkuvuodesta 2020 monien tulevaisuudenkuvitelmat menivät uusiksi. Niin kävi myös Itämäille, jotka olivat tehneet joulukuussa 2019 sopimuksen elokuvateatterin avaamisesta vuokratiloissa keväällä 2020. Korona oli silloin jo olemassa, mutta siitä ei tiedetty Suomessa mitään.

Kolmessa kuukaudessa asiat muuttuivat. Suomeen julistettiin valmiuslaki, ihmiset pukivat maskit päälleen ja alkoivat pysyä kotona. Liikkumista ja kokoontumisia rajoitettiin, sekä määräysten vuoksi että vakavan taudin pelästyttäminä.

Keskelle valmiuslakia ei kannattanut avata elokuvateatteria vaikka se olisi ollut valmiskin. Itämäkien Ciné Mäntsälän ensimmäinen ensi-ilta siirrettiin, ja se oli 17. heinäkuuta kello 12 vuonna 2020, vähän vapaampana aikana.

Elokuva-ala on sairastanut koronaa koko sen ajan, kun Ciné Mäntsälä on ollut olemassa. Itämäet ovat näyttäneet elokuvia niin paljon kuin ovat voineet.

– Ciné Mäntsälä oli ainoa teatteri Suomessa, joka oli koko viime vuoden auki, Kaj Itämäki kehuu.

Miten olette jaksaneet tämän ajan?

– Cine Mäntsälä on ollut nyt puolitoista vuotta toiminnassa. Siitä ajasta taitaa kokonaiset kahdeksan viikkoa olla sellaista, että ei ole ollut yleisörajoituksia Taina Itämäki laskee.

– Mutta eipä tässä, hän naurahtaa.

– Onhan tää hankalaa ja raskasta yrittäjän näkökulmasta, mutta me tehtiin sisäinen päätös, että koetetaan pitää mieli positiivisena ja uskoa valoisampaan tulevaan, hän jatkaa.

– Niin kuin tenniksessä me ollaan otettu daijuun kaksi ensimmäistä erää, mutta uskomme, että matsi on vielä voitettavissa, Kaj Itämäki jatkaa.

Hän huomauttaa, että vaikea aika on merkinnyt myös sitä, että toiminnassa on skarpattu niin paljon kuin mahdollista. Se voi antaa hyvän pohjan, jos ajat helpottuvat.

Kaj Itämäki kertoo sen koskettaneen, että moni asiakas on kysynyt, miten pariskunta jaksaa.

–  He ovat huolissaan meistä. Se on iso, iso asia. Moni kysyy, miksi te olette niin iloisia, Kaj Itämäki naurahtaa.

Asiakkaita on käynyt myös koronan keskellä sen verran kuin on ollut mahdollista.

– Tästä on muodostumassa sitä mitä me ollaan haluttukin, Mäntsälän oma olohuone, jonne porukka tulee ja viihtyy. Ihmiset voivat tulla aulabaariin vaikka eivät olisi tulossa leffaan, koska me ollaan niin keskellä. Ottamaan limut, popparit tai lasin viiniä, Kaj Itämäki sanoo.

–  Ja sitten kun päästään tempoilevista koronamääräyksistä, me päästään vakiinnuttamaan aulabaarin aukioloajat, Taina Itämäki jatkaa

– Tyyliin, että arki-iltaisin olla aina yhdeksään saakka baari auki, viikonloppuisin kymmeneen, yhteentoista, Kaj Itämäki täydentää.

Tempoilevasta koronapolitiikasta pariskunnalla saattaisi olla enemmänkin sanottavaa, mutta positiivisuus vie voiton. Sitä paitsi nyt on selkeästi näkyvissä lisääntyvä valo.

Itämäet muistuttavat, että elokuvateatterit ovat koko korona-ajan huolehtineet koronaturvallisuudesta.

– Koko pandemia-aikana Suomessa ei ole todettu yhtään elokuvateattereista lähtenyttä koronan tartuntaketjua, Kaj Itämäki sanoo ja toivottaa ihmiset teatteriin viettämään pari tuntia jonkun koronaa suuremman tarinan äärellä.