Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mico Lampisen yli 70 metrin heitto ja rankingin ykköspaikka palkittiin Vuoden urheilutekona

Mäntsälän kunnan myöntämän Vuoden urheiluteko -kunniamaininnan vuodelta 2021 saa monipuolinen urheilijalahjakkuus Mico Lampinen Sälinkäältä.

Kilon painoisen kiekon 15-vuotias nuori leiskautti peräti 70,36 metrin päähän syyskuussa Rovaniemellä pidetyissä kisoissa. Tulos oikeuttaa ykköseksi Lampisen oman sarjan maailman rankingissa.

– Urheilussa on parasta uusien ennätysten tekeminen, pohtii palkittu.

Se johtaa myös menestymiseen kilpailuissa. Viimeisin Suomen mestaruus tuli sunnuntaina Porissa käydyistä voimanostokisoista.

Suomen ennätykset ovat rapisseet Micon kiekkokaarissa useaan kertaan. Lokakuussa Lampinen heitti miesten kaksikiloista kiekkoa 44,77.

Tuloksella hän passitti Seppo Paavolan 46 vuotta vanhan Suomen ikäkausiennätyksen muistojen joukkoon yli metrin pidemmällä kiskaisulla.

Nuorta valmentava isä Tero Lampinen sanoo, että Rovaniemen heitto on ollut uran hienoin hetki.

– Harjoituksissa on heitetty jopa 75 metrin pintaan. Rovaniemen kisassa tuuliolosuhteet eivät olleet parhaat mahdolliset, mikä esti vieläkin pidemmän heiton. Noin pitkissä heitoissa tuulella on merkittävä vaikutus.

Toinen Micon laji on moukari. Joskus se oli ykköslaji, mutta nykyään kiekko vie 80 prosenttia ajasta ja moukarille jää loput. Viiden kilon moukari on rikkonut 64,34 metrin rajan.

Micon vanhempi veli Max Lampinen on menestynyt erinomaisesti moukarissa. Hän ylitti 14 sentillä Olli-Pekka Karjalaisen kuuden kilon moukarilla heittämän Suomen ennätyksen. Koko perhettä voidaan kuvata hyvin urheilulliseksi.

Harjoitusohjelmaan kuuluu kuusi harjoitetta viikossa, yksi päivä on lepoa. Harjoittelussa kiinnitetään huomiota monipuolisuuteen: heittoon, nopeuteen, hyppyyn ja voimaan. Monet pelit ovat tuttuja, etupäässä jalka- ja koripallo. Painiakin osataan.

Voimaharjoittelu painottuu talveen. Mico kilpailee myös voimanostossa. Tulokset tässäkin ovat erinomaisia: kaksi Suomen mestaruutta penkkipunnerruksessa ja voimanostossa.

Kotiin on hankittu voimaharjoittelulaitteet. Pojat käyvät harjoittelemassa myös Helsingin liikuntamyllyssä, jossa on heittopressut.

Kesällä treenataan useammalla kentällä, myös Mäntsälässä. Tutuksi on tullut myös Eläintarhan kentän moukaripörssi.

Molempia poikiaan valmentava Tero Lampinen on ollut hyvin ahkerasti mukana valmennuksessa. Vain kaksi kertaa hän on joutunut olemaan pois harjoituksista. Joskus on käytetty apuna kokeneempia valmentajia.

Ensi kesänä Micolla on edessä Jerusalemissa heinäkuussa järjestettävät Euroopan mestaruuskisat, urheilijan ensimmäiset arvokisat. Sarja on tuolloin U18. Tässäkin sarjassa Lampisella on oivat mahdollisuudet menestyä, vaikka kiekon paino kasvaakin.

Kesällä Lampinen osallistuu myös 17-vuotisten Euroopan nuorten olympiafestivaaleihin Slovakiassa.

Tavoitteet on asetettu korkealle: silmissä siintää ei vähempää kuin olympiakulta sitten aikanaan.

Aiemmin Lampiset ovat edustaneet Someron Esaa, viime syksynä he siirtyivät vantaalaiseen KU-58:aan.

Vuoden urheiluteko -kunniamaininnan myöntää Mäntsälän hyvinvointilautakunta. Maininta voidaan myöntää henkilölle, yhdistykselle tai yhteisölle, joka on osoittanut liikunnallista asennetta, tahtoa ja esimerkillistä hyvää.

Teko voi olla esimerkiksi urheilusaavutus. Maininta myönnetään kuntalaisten tekemien ehdotusten perusteella.