Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

KRP: Yli 3 000 tonnia jätettä kuljetettu laittomasti Suomen ja Viron välillä – Epäillään kolmesta törkeästä ympäristön turmelemisesta

Tuhansia tonneja jätettä on liikutettu laittomasti Suomen ja Viron välillä, epäilee Keskusrikospoliisi (KRP). Suomesta on viety Viroon 1 700 tonnia rakennusjätettä ja noin 860 tonnia jäteöljyä. Toiseen suuntaan eli Suomeen on tuotu 670 tonnia jätettä, kertoo KRP tiedotteessaan.

Jätesiirtoihin liittyy suomalaisia ja virolaisia henkilöitä sekä yhtiöitä. Kolmea tapausta yhdistävät osittain samat epäillyt. Tapauksia ovat yhdessä tutkineet Suomen ja Viron esitutkintaviranomaiset.

KRP on saanut valmiiksi esitutkintakokonaisuuden, joka koostuu yhteensä kolmesta epäillystä törkeästä ympäristön turmelemisesta.

Ensimmäinen epäilty törkeä ympäristönturmelemisrikos koskee rakennusjätteen luvatonta vientiä Suomesta Viroon. Toiminta paljastui, kun Suomen ympäristökeskus (SYKE) sai syksyllä 2019 Viron kansainvälisistä jätesiirroista vastaavalta viranomaiselta tiedon Tallinnan satamassa pysäytetystä ja tarkastetusta jätekuormasta.

Siirtoasiakirjan mukaan kuormassa oli rakennus- ja purkujätettä. Kuorman tarkastuksessa selvisi, että lastissa olikin rakennus- ja purkujätteen mekaanisessa käsittelyssä syntyvää hienojakoista alitetta. Sen siirtämiseen ei ollut lupaa.

Poliisi epäilee tiedotteen mukaan, että suomalainen yritys ehti touko–lokakuussa 2019 viedä vääränlaisella luvalla yhteensä noin 1 700 tonnia alitetta 70 erässä ennen kuin jäi tarkastuksessa kiinni ja lupa peruttiin.

Alitteen kuljettamiseen liittyvän esitutkinnan aikana ilmeni, että epäillyt ovat vieneet vaaralliseksi jätteeksi luokiteltua muuntajaöljyä luvatta Suomesta Viroon toukokuun 2018 ja marraskuun 2019 välisenä aikana.

Esitutkinnan perusteella poliisi epäilee suomalaisen toiminnanharjoittajan syyllistyneen törkeään ympäristön turmelemiseen viemällä ilman jätesiirtolupaa Suomesta Viroon yhteensä noin 860 tonnia jäteöljyä.

Kolmas KRP:ssä tutkittu epäilty törkeä ympäristörikos koskee Virosta Suomeen luvatta tuotuja 26 kuormaa jäteöljyä. Tiedotteessa kerrotaan, että eräs suomalainen yhtiö havaitsi sisäisessä tarkastuksessaan, että heille tuotiin huhti–toukokuussa 2020 jäteöljyä Virosta.

Yhtiö ilmoitti asiasta SYKElle, joka teki Keskusrikospoliisille tutkintapyynnön. SYKEn selvityksen mukaan jätteen tuojat eivät olleet hakeneet tarvittavaa lupaa jätesiirtoa varten. Esitutkinnan jälkeen poliisi epäilee jätteen tuojien syyllistyneen törkeään ympäristön turmelemiseen, kun toivat luvatta Suomeen 26 kuormassa yhteensä noin 670 tonnia jätettä.

– Asian havainneen ja siitä viranomaisille ilmoituksen tehneen suomalaisen yhtiön toiminnassa ei epäillä rikosta, sanoo tiedotteessa tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Lauri Pajunoja KRP:stä.

KRP tutkii törkeitä ympäristörikoksia – Suomen ja Viron välillä kuljetettu tuhansia tonneja vaarallista jätettä laittomasti

Tutkitussa kokonaisuudessa on Suomessa rikoksesta epäiltynä kuusi henkilöä. Niihin liittyy suoranaisesti kaikkiaan seitsemän suomalaista ja virolaista yhtiötä.

Virossa rikostutkintaa johtavan Pohjoisen syyttäjänviraston aluesyyttäjän Jürgen Hüvan mukaan tutkinnassa epäillään, että eri yhtiöiden nykyiset ja entiset hallituksen jäsenet ovat toimineet tietoisesti ja yksissä tuumin välttääkseen jätteensiirrosta aiheutuvia kustannuksia.

– Kaikki rikoksesta epäillyt ovat esitutkinnassa kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin, Pajunoja kertoo.

Seuraavaksi tutkintakokonaisuus siirtyy Suomen osalta syyteharkintaan Etelä-Suomen syyttäjäalueen syyttäjille.

Pohjois-Helsingissä toimivaa romualan yritystä epäillään kansainvälisestä ja järjestäytyneestä rikostoiminnasta – "Erittäin laaja kokonaisuus"