Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yksi heppu, kolme virkaa: Antti Rinne ja Pihla Keto-Huovinen uskovat jaksavansa myös aluevaltuutetun työt

Mäntsälän molemmat kansanedustajat, Antti Rinne (sd) ja Pihla Keto-Huovinen (kok) olivat ehdolla aluevaltuustoon ja pääsivät läpi komeilla äänimäärillä. Keto-Huovinen sai 638 ääntä ja Rinne 498.

Molemmat ovat kunnanvaltuutettuja ja kansanedustajia, nyt myös aluevaltuutettuja.

Keto-Huovinen on Mäntsälän kunnanvaltuuston puheenjohtaja. Rinne taas eduskunnan varapuhemies.

Miten aika riittää hoitamaan poliittisesti vastuullisia tehtäviä kolmella eri tasolla, kunnassa, maakunnassa ja valtakunnan tasolla?

Antti Rinne näkee, että pelkkä kunnanvaltuuston jäsenyys ei juuri sido fyysisesti.

– Kunnanvaltuutettuna työskentely edellyttää läsnäoloa tietyssä paikassa noin kerran kuukaudessa. Asioihin perehtyminen on tähänkin asti tapahtunut kokousaikojen ulkopuolella. Minulla ei ole rivivaltuutetun tehtävän lisäksi muita tehtäviä Mäntsälän kuntapolitiikassa, Rinne huomauttaa.

Pihla Keto-Huovinen laittaa asioita tärkeysjärjestykseen.

– Luotan siihen, että asioita priorisoimalla ja keskittymällä olennaisiin asioihin, kuten aiemmassakin työssäni syyttäjänä, pystyn selviämään isoistakin kokonaisuuksista.

Molemmat korostavat, että politiikan pestit tukevat toisiaan.

– Kansanedustajana saan tehdä politiikkaa täysipäiväisesti. Asioihin perehtymiseen on aikaa ja resursseja. Lisäksi sote-asiat siirtyvät kunnallisesta päätöksenteosta aluevaltuustoille, joka voi keventää kunnallisen puolen työmäärää, Keto-Huovinen ajattelee.

Rinne huomauttaa, että hän oli pääministerinä päättämässä nyt toteutettavan sote-mallin käynnistämisestä yhdessä Krista Kiurun kanssa.

– On hyvä nähdä, miten uudistus lähtee käytännössä toimimaan, Rinne sanoo.

Keto-Huovinen huomauttaa, että monella muullakin aluevaltuutetulla on päivätyö ja useilla myös muita luottamustoimia.

Kumpikaan ei aio luopua kunnallisista luottamustehtävistään. Olleessaan pääministeri ja sosiaalidemokraattisen puolueen puheenjohtaja Rinne luopui kunnanvaltuutetun paikastaan.

- Olen työskennellyt yli kuusi vuotta SDP:n puheenjohtajana, osin samalla ajalla valtiovarainministerinä, kansanedustajana, pääministerinä ja kunnanvaltuutettuna. En näe, että nykyisin, eduskunnan 1. varapuhemiehenä ja kunnanvaltuutettuna aluevaltuutetun tehtävä aiheuttaa sen suurempia järjestelyjä elämässäni, Rinne kirjoittaa sähköpostivastauksessaan.

Keto-Huovinen aikoo pysyä valtuuston puheenjohtajana.

– En ole tällä hetkellä luopumassa kuntatason luottamustehtävistäni, hän kirjoittaa.

Pihla Keto-Huovinen pitää todennäköisenä, että hän ei ole hakemassa aluevaltuuston johtopaikoille tai muihin erityistehtäviin.

– Tällä hetkellä uskon, etten ole pyrkimässä johtopaikoille. Näen haasteita yhdistää nykyisiä tehtäviäni aluehallituksen jäsenyyteen tai jopa puheenjohtajuuksiin. Haluan hoitaa minulle annetut tehtävät mahdollisimman hyvin ja siksi tässä pitää olla realismia. Toiseksi pidän tärkeänä, että vastuullisia paikkoja jaetaan useamman henkilön kesken eikä keskitetä liikaa yksiin käsiin, Keto-Huovinen vastaa.

Rinne ei kommentoi kysymystä kiinnostuksestaan aluevaltuuston johtopaikoille.

Kiinnostavatko ministerinpestit Mäntsälän kansanedustajia?

– Keskityn hoitamaan nykyiset tehtäväni parhaalla mahdollisella tavalla ja sitten kun on ajankohtaista niin mietin tulevaisuuden ratkaisuja, Keto-Huovinen vastaa.

– En kommentoi, vastaa Rinne.